№2(130)
квітень - червень
2015 року

РЕЦЕПТИ УКРАЇНСЬКОЇ КУХНІ

 « Бо ангелам своїм він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах...»

Якщо стається щось добре – ми щасливі, трапилось навпаки – страждаємо. Іноді ж виникає відчуття, немовби хтось невидимий веде тебе за руку. Тоді зізнаємося собі: «Не знаю, як могло так статися, я сам (чи сама) був не свій, та у ту мить ніби якась сила вела мене». Чули ми таке від рідних, знайомих, коли вони розповідали про різні життєві ситуації. Тут саме час задуматися, чи направду залежить усе від нас самих? Можливо, є якесь пояснення незрозумілим досі явищам? Як часто обмірковуємо плоди нашої праці? Якими вони видаються іншим людям? Яка моя життєва місія та місце в суспільстві?
 Процес творіння – добра справа, особливо, коли розпочинаємо щось нове і корисне. Однак буває, що задумаєш якусь справу, попрацювавши над нею добряче, та не завжди отримуєш бажаний кінцевий результат. Нехай це буде навіть легша робота, задумана у добрих і скромних помислах. Добре, якщо, зробивши справу, насолоджуєшся хорошим результатом, адже від цього отримуєш задоволення. Проте за умови, коли наші очікування були одні, а результат отримуємо інший, ніж планували на початку роботи, виникає почуття невдоволеності або приходить розчарування.
Тому не завжди наші задуми справджуються, а якщо ми і досягли поставленої цілі, працюємо над іншими досягненнями, і так постійно. Тобто людська праця не досконала, оскільки той, хто виконує її, теж не досконалий. Це не означає, що відтепер треба сиднем сидіти і за холодну воду не братися. Навпаки, робіть свою працю ще краще і досконаліше, мотивуючи себе тим, що ви здатні домогтися поставленої мети.
На кого нам слід рівнятися у такому намірі? Відповідь легко можна знайти у Святому Письмі. Шукаймо правдивого Творця, цінімо із захопленням результати Його великих трудів. А цим правдивим і досконалим Творцем є сам Господь Бог, праця якого бездоганна. Нам, Його дітям, наразі не дано заглибитися у Господні думки і звідати стежки, якими Він ходить. Але з книги Буття довідуємось, що і Він радіє результатам своє праці. Мабуть, так сталося і у випадку з янголами. Саме про них буде йти мова.
У Біблії в 350-ти місцях говориться про світ Ангелів. Вони показані таємничими істотами зі світлим розумом та свобідною волею, що переважають людей у розсудливості та силі. Як духовні істоти вони не підлягають законам простору і часу, можуть впливати на думку людей, але не чинять над ними насильства; без Божої допомоги вони не знають всього про майбутнє, не відають усіх таємниць милосердя, а також найпотаємніших думок людей. У Святому Письмі вказано на ієрархію дев’яти ангельських хорів. Це:
– Серафими (Іс 6:2);
– Херувими(Бут 3:24);
– Престоли (Кол 1:16)(перебувають найближче до Найсвятішої Трійці);
– Власти (Єф 1:6);
– Сили (Єф 1:6);
– Володартва (Еф 1: 21)- вони були в розпорядженні Бога при створенні Всесвіту;
– Князівства (Єф 1:21);
– Архангели (Юд 9);
– Ангели (Юд 9) - їм особливо довіряють люди.
Отож, сотворивши Ангелів, Бог дає їм обов’язок, а саме – прославляти Бога:
«Свят, свят, свят Господь сил; вся земля повна його слави!» (Іс 6:3)
Другим їхнім завданням є опікуватися людьми і допомагати їм.
«Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послугу тим, які мають успадкувати спасіння»? (Єв 1:14)
«Ніяке лихо до тебе не приступить, ніяка кара не підійде близько намету твого. Бо ангелам своїм він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах. І на руках тебе носитимуть, щоб не спіткнулася нога твоя об камінь.» (Пс 91;10:11)
Такі слова про ангелів знаходимо у Біблії. Катехизм католицької церкви про ангелів навчає, що вони – чисті безтілесні духи, наділені свобідною волею та розумом. Про їхнє існування сумніватися не варто. Невидимий світ ангелів і видимий світ тісно пов’язані. Єдиною метою для них обидвох є наш Бог, щоб Йому служити, Його прославляти. Відмінність лише у тому, що ми прямуємо до кінцевої цілі – вічності, а ангели вже там. Існування ангелів підтверджував папа Римський Іван Павло ІІ-й у 1986 році.
Їх називають синами неба, або синами Бога. Св. Василій Великий зазнає, що ангели піклуються нами, наче пастух своїм стадом». Коли людина не йде за голосом свого Ангела-охоронця, той не перестає її перестерігати, зазаначає св. Августин. Це той світ, який приймаємо вірою. Вони – наші друзі, порадники не згірш рідних батьків і хочуть нам тільки добра.
Маємо також знати, що уже при зачатті в лоні матері добрий Бог подав нам допомогу, кожному з нас дає великий привілей, пославши кожній людині власного ангела-охоронця. Він є з нами від першої секунди нашого існування і до останнього дня перебування тут, на землі. Добре було б частіше дякувати нашому ангелу-хоронителю за щоденну опіку над нами, заприятелювати з ним .
Загальне церковне свято ангела-хоронителя випадає на першу неділю вересня, чи 2 жовтня. Ми українці, по-особливому любимо наших охоронців. Пригадую, як вже змалку мене привчали молитися до свого ангела так: «Ангеле-хоронителю мій, ти при мені усе стій, рано-ввечір-удень-уночі будь мені до помочі. Хочеш мою душу тіло, то приведи мене до життя вічного. Амінь». Гадаю, багато з нас і до цього часу так промовляє. Тепер є багато практик, молитов до святих ангелів, не варто їх занедбувати, довіряймо їм, молімося до них. Навіть атеїст не може уникнути сфери впливу свого ангела. Наше тіло є, так би мовити, місцем служби святого ангела-хоронителя.
  Він є сторожем нашої душі, піклується про те, щоб ми смертельним гріхом не образили Бога, він ненавидить усі гріхи, що пов’язані з надприродною силою, отож звертаймося до них під час спокус. «Ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця» (Мт 18:10). З нього вони читають все те, що їх стосується, щоб служба ангела-хоронителя була вірною. Бог не відкриває їм всіх таємниць, але вони мають уявлення про природні сили, закони, оскільки вони були свідками створення нашої землі. Вони знають наші думки, вибірково, тільки ті, які сам Бог їм відкриває. Співпрацюймо з ними, так легше поборемо спокусника зла, диявола. Адже, як знаємо, диявол перше створений, як ангел. То пізніше він збунтується проти Бога і отримає пекло. Саме добрі ангели на чолі Архистратига Михаїла скидають у безодню злого диявола. Вже сам факт сили, якою наділив добрий Бог ангелів, говорить про те, що їм дана неабияка влада та сила. Хочеться навести один приклад, який насправді трапився у Баварському лісі.
Одного разу дівчинка-семикласниця і її братик, учень другого класу, збирали на лісовій галявині малину. Раптом спалахнула блискавка, прогримів грім. Падав сильний дощ. Налякані діти заховалися під одинокою крислатою ялиною. Пройшло небагато часу, і на дівчинку напав страх. Вона пригадала наказ матері: під час грози не шукати захисту під одиноким деревом. «Нам треба бігти додому! Ми не можемо тут залишатися!» Вона мала таке відчуття, ніби хтось штовхав її звідти геть. Мокрі прийшли додому, розказуючи матері, що з ними трапилося. «Молодці, що не залишилися в лісі під одиноким деревом», – похвалила своїх діток матуся, переодягаючи їх і запитала про светрик, якого недавно купила. Діти відповіли, що він залишився у лісі і що завтра по дорозі зі школи заберуть його. Мати погодилася: «Гаразд, завтра після школи підете і заберете».
Коли наступного дня діти прийшли на галявину, вони стали, мов укопані. Ялина, що десятки років витримувала бурі і негоди, лежала повалена на землі, розтрощена блискавкою. Тоді братчик сказав сестрі, яка плакала від радості: «Напевне, Маріє, святий ангел-хоронитель таки дуже любить нас!».
Чи пройшли намарно багаторічні материнські молитви, звернені до ангелів своїх дітей? Люди нерідко бувають нещирі до інших, але у Бога та його слуг все відбувається по-іншому. Жодне зітхання чи прохання не проходить не почутим. Так наш палкий прихильник, сторож і слуга не тільки за земного життя дбає за нас. Особливо хоронить він нас у смертний час, коли люцифер сміється і чекає нашого кінця, показуючи Богові всі наші злі вчинки: в той момент йде неабияка боротьба за нашу душу і право на вічне життя, саме тоді ангел-хоронитель ще дужче береже нашу душу від диявольських інтриг.
Кожна людина має чимало проблем, нерідко є так, що жодної надії на їх вирішення немає, відчай закрадається до нашого серця, і нам здається, що наступає кінець. Де людина безсила, шукаймо порятунку вище, святі ангели можуть допомогти нам краще, ніж ми того сподіваємося.
«Ми жили на хуторі і довгі роки жорстоко ворогували зі своїми сусідами. Вигадували одні проти одних безліч злих вчинків. Під час проповіді місіонера почули, що прощення гріхів не отримаємо доти, поки не настане між нами примирення. Лише тоді ми для годиться, люб’язно привіталися з сусідами і порозмовляли про погоду. Ми, жінки, також сповідалися у священика і місіонера отримали покуту – молитися щоденно до святих ангелів-хоронителів про своїх «ворогів». Коли минув місяць, якось непомітно зникла ворожнеча. Більше того, ми стали найкращими друзями. Чоловіки весь час згадують і сміються над минулим: «У нас були напевне, не всі дома!» Подібних прикладів можна навести чимало. Саме ангели-хоронителі оточуючого нас світу допомагають нам у подолані різних проблем, якщо вони сімейного характеру, звертаймося до ангела-хоронителя чоловіка чи жінки, дітей. Чи виникають проблеми на роботі, – і в цьому випадку молімося до ангелів керівників, директорів. З’явилися негаразди різного ґатунку – звертаймося до ангелів, і стаються дивні дива – зникає потяг до алкоголю, наркотиків, бійки, чвар, навіть припиняються війни. Молімося до святого Архистратига Михаїла про мир у нашій рідній Україні, і він настане, молитва породжує добро, спокій. Не потрібно далеко ходити – просто молімося разом до ангелів-охоронців, проказуймо разом:
«Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю ангельських воїнств! Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви. Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа. В тобі, Святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства – і не дозволив йому тримати людей у рабстві та шкодити Церкві. Нехай із твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів. Перший захиснику слави Всевишнього. Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв’яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. Вчини так , щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло «Хто ж як Бог» Амінь». Лев ХІІІ
Промовляючи разом цю молитву, яку уклав Папа Римський Лев ХІІІ, ми створюємо атмосферу миру, диявол тікає в пекло, його сила подолана. Нехай ніколи не здійсняться плани безбожників і зникне всякий поганий вплив всякої нечистоти, тьми, як це буває, коли справою керує рука Всевишнього.
Глибоке вшанування, поєднане з непохитним довір’ям до всіх ангелів у світі, наповнює нас радісною надією на останній вплив святих ангелів на людство. Ісус, одвічна правда, привідчиняє нам завісу майбутнього у своєму Євангелії. «Поле – це світ; добре зерно – це сини Царства; а кукіль – це сини лукавого; жнива – це кінець світу; женці – це ангели ... Син Чоловічий пошле своїх ангелів.. Він пошле своїх ангелів із сурмою вельми голосною, і ті зберуть вибраних його з чотирьох вітрів, від одного аж до другого кінця неба» ( Мт 13:38,39,41; 24:31). Там, у небі, співаючи Богові ангельські пісні, прославляючи Божий Маєстат безперервно, святі ангели заносять наші молитви Богові. Нехай не похитнеться наша довіра до Божих посланців святих ангелів, а хто з нас ще не мав тісного зв’язку з невидимим світом ангелів, то нехай спробує – результат обов’язково приємно здивує. Ті, які найближче до Всевишнього, неодмінно подбають про нас.

Молитва.

Боже, я не чув співу херувимів, але знаю як хвалить Тебе природа.
Я спостерігав узимку, як у місячному мовчанні вся земля тихо молилась до Тебе.
Я чув, як таємниче про Тебе шумить ліс, співають вітри, дзюрчать води. Як проповідують про Тебе хори світил своїм ставним рухом у безмежному просторі.
Природа покірна Тобі! Поки живу, я бачу Твою Любов! Подивляючи Твою безмежну славу, молюся Тобі: спаси мене від зла силою благодаті Твоєї, не дай мені відпасти від Тебе і не дай засумніватися у тобі. Нагостри мій слух, щоб у всі хвилини життя мого я чув твій таємничий голос, і без вагань йшов за своїм покликом. Амінь.

 Прославляйте Всевишнього ви, Його ангели! Ви надзвичайно могутні, слухайтесь Його слова. Прославляйте Всевишнього ви, Його сили! Ви служите Йому, виконуйте Його волю.(взято із требника). Святі Ангели, Архангели, моліть Бога за нас. Мир з нами нехай перебуває по всі дні нашого життя. Святі Угодники, ангели Божі моліть Всевишнього за Україну. Бо...
Покірні ж заволодіють краєм і тішитимуться глибоким миром. Ангели мають місію звіщати новини на приклад, на Благовіщення, Йосипові у сні, Св Павлові, інших не згадано, тобто вони наперед знають події, інколи попереджають про них знаками, і треба бути направду мудрим, щоб розібрати те, про що нам повідомляють. Тому кріпімося і уповаймо на добро. і так як Св. Михаїл, начальник небесного війська, будьмо вірні своїм традиціям навчанню Церкви, тримаймося нашої віри, а все решта неодмінно прийде, і все у нас буде гаразд . Бо ангелам сповість своїм, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах...

Марія ВТЕРКОВСЬКА,
психолог, релігієзнавець