№2(106)
március - április
2010 év

Ukrán konyhaművészet

Sült ponty

Hozzávalók: Egy 1 kg-os ponty, 3 tojás, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál cukor, 0. 5 dl 3%-os ecet, 35 dkg tejföl, 2-3 evőkanál olvasztott vaj, só és feketebors ízlés szerint.

A lepikkelyezett, kibelezett és alaposan megmosott halat töröljük szárazra, dörzsöljük be sóval és borssal, 40-50 percre tegyük hideg helyre, majd helyezzük kiolajozott sütőlapra, és 20 percig süssük a sütőben. Ez után öntsük le a fenti összetevőkből készített mártás felével, és süssük tovább. Amikor megpirult, fordítsuk meg, öntsük rá mártás másik felét, és süssük készre. Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt. A mártás készítésekor alaposan keverjük ki a tojások sárgáját a mustárral, a cukorral és a tejföllel.

Csőben sült vagdalt

Hozzávalók: 30 dkg darált hús, 0. 5 kg burgonya, 30 dkg paradicsom, 1 padlizsán, 1 édes paprika, 1 fej hagyma, 10 dkg kemény reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg tejföl, só, bors, fahéj és őrölt kömény.

Mossuk meg a zöldségeket és vágjuk apró kockákra. Készítsünk burgonyapürét, és keverjük bele a sajt egy részét. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, a felaprított fokhagymát, a zöldségeket, és még 5 percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal és köménnyel, majd sütőformába simítjuk, meglocsoljuk tejföllel, betakarjuk a pürével, megszórjuk reszelt sajttal, és 200°C sütőben 35 percig sütjük.

Nádja torta

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 1 teáskanál ecet, 3-4 evőkanál tej, késhegynyi só.
Krém: 1 l tej, 20 dkg cukor, 3 tojás, 4 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliacukor, 1 citrom leve és reszelt héja.

A lisztet elfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk a tojásokat, az ecetet, a sót és a hideg tejet. Az egészből lágy, a kezünkhöz nem ragadó tésztát gyúrunk. A liszt másik felét morzsoljuk el a vajjal, és gyúrjuk össze. A tojásos tésztát nyújtsuk ki, a közepén egyengessük el a vajas tésztát, majd hajtogassuk össze, lisztezzük be, és négyszögletesre nyújtsuk ki, újra hajtogassuk össze, és 15-20 percig pihentessük. Utána még háromszor ismételjük meg a hajtogatás-nyújtás műveletet, végül az öt egyenlő részre osztott tésztát nyújtsuk ki vékonyra, villával szurkáljuk meg, és süssük aranybarnára. Az egyik tésztalapból készítsünk morzsát.
A krémhez keverjük össze a cukrot, a tojást és a lisztet, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Állandó keverés mellett – hogy oda ne égjen – főzzük meg a krémet. A még meleg krémbe keverjük bele a 20 vajat, a citrom levét, reszelt héját és a vaníliacukrot.
A kihűlt lapokat kenjük be a krémmel – kerüljön krém a torta tetejére és oldalára is –, szórjuk körbe a morzsával. Díszíthetjük még darabolt dióval, kandírozott gyümölccsel vagy csokiforgáccsal is. A kész tortát tegyük a hűtőbe.

Diós-gyümölcsös csokiparány

Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg mandula vagy dió, 5 dkg mazsola, 7 dkg kandírozott gyümölcs.

Először készítsük elő a diót, mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket, majd egy tálcára terítsünk sütőpapírt. A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, majd az edényben hideg márványlapra tesszük. Amikor kihűlt, ismét meglangyosítjuk, amitől jobban kristályosodik, fényes és könnyen formálható lesz. Ha nem tartjuk be a hőmérsékleti követelményeket, a csoki sápadt és matt lesz. Kanállal (evő-, teás- vagy kávéskanállal, attól függően, milyen méretű parányt akarunk készíteni) halmokat rakunk a sütőpapírra, és gyors mozdulatokkal a tetejére szórjuk a diót, kandírozott gyümölcsöt, mazsolát, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Készíthetjük tej- vagy fehér csokoládéból is.

Mákos-mézes kocka

Keverjünk össze 20-20 dkg mákot és mézet, majd lassú tűzön forraljuk össze, és öntsük át egy kivizezett zománcozott tepsibe, kézzel lapogassuk el 1-1. 5 cm vékonyra, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockára.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk