№2(106)
március - április
2010 év

Európai Ukránok Ifjúsági Találkozója „Bulgária 2010”

foto

2010. február 27. és március 6. között a bulgáriai Szófiában és Banszko városában rendezték meg az Ukránok Európai Kongresszusának (UEK) égisze alatt az Európai Ukránok Ifjúsági Találkozóját. Az eseményt az Ukránok Világszövetségének Ukrán Ifjúsági Szervezetek Konferenciája (UISZK) és a bolgár „Ukrajna – Anyánk” által alapított „BUKI” («Буки») ifjúsági csoport szervezte.
A találkozón az ifjúsági szervezetek 30 képviselője vett részt Európa 10 országából, köztük – Bulgária, Szerbia, Románia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Észtország, Magyarország, Örményország és Ukrajna fiataljai.
Február 26-án este fogadással nyitották meg a rendezvényt Ukrajna Bulgáriai Nagykövetségén, ahol a résztvevők találkoztak Viktor Kalnik nagykövet úrral is.
Február 27-én reggel a konferencia résztvevői megkoszorúzták Tarasz Sevcsenko szófiai emlékművét. Majd ezután ellátogattak, és virágokat helyeztek el a híres ukrán közéleti személyiség, író, publicista, irodalmár, tudós, a Szófiai Egyetem professzora – Mihajlo Drahomanov sírjánál. Valamint a (Ternopil megyében született) híres ukrán szobrász és közéleti személyiség – Mihajlo Parascsuk sírjánál is.
Ezután 13 órakor Ukrajna Bulgáriai Nagykövetségén hivatalosan is kezdetét vette az „Ukrán fiatalok a diaszpórában – ma és holnap” c. konferencia.
A konferenciát Vitalij Pejcsev kulturális és humanitárius attasé nyitotta meg. Röviden ismertette a nagykövetség munkáját és bemutatta a résztvevőknek az ukrainisztikai osztályt.
Köszöntötte a konferencia résztvevőit Miroszlav Hocsak (Szerbia), az Ukránok Világszövetségének Ukrán Ifjúsági Szervezetek Konferenciájának (UISZK) elnöke. Majd köszöntőt mondott az Ukránok Világszövetségének első elnökhelyettese, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, – Hartyányi Jaroszlava (Magyarország).
A bevezető után megkezdődött az eszmecsere a diaszpórában élő fiatalokat legjobban foglalkoztató kérdésekről úgy, mint; a diaszpórában élő ukrán fiatalok összefogása; ifjúsági szervezetek létrehozása a diaszpórában; az ukrán ifjúsági szervezetek konferenciája – amilyennek lennie kell; hogyan szerezhetők be a diaszpórában élő fiatalokat érintő és érdeklő kérdésekkel kapcsolatos információk; az ukrán identitás megőrzése Európában és az együttműködés az ukrajnai ifjúsági szervezetekkel, valamint az ifjúsági kérdésekkel foglalkozó ukrán minisztériumokkal.
A konferencia munkáját február 28-án Banszkoban, az Ukránok Európai Kongresszusának elnökével, Hartyányi Jaroszlavával megrendezett eszmecserével folytatta. A vita során sok, az európai ukrán fiatalok tevékenységét érintő kérdés merült fel, többek között a diaszpórában élő ukránok finanszírozása, a migráció, az oktatás és az ukrán hagyományok ápolásának problematikája.
Március 1-jén, a bolgár tavaszünnep, azaz a Martenica napján, 10 ország résztvevői mutatták be történelmükről, tevékenységükről és jövőbeni terveikről szóló prezentációjukat a Hotel Vihren Palace nagytermében. Sorrendben a következők voltak: Ukrán Cserkész Szövetség Ukrajnából, Észtországból és Szovéniából, továbbá Ukrán Ifjúsági Szövetség Észtországból és Ukrajnából, a Fiatal Nemzeti Mozgalom, a Szerbiai Ukrán Fiatalok Társasága, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, az Örményországi Ukrán Fiatalok az Örményországi Ukrán Szövetség képviseletében, a Romániai Ukrán Szövetség Ifjúsági Tagozata, valamint az oroszországi és boszniai ukrán közösségek képviselői, és végül, de nem utolsó sorban a bulgáriai „Ukrajna – Anyánk” alapította „BUKI” («Буки») ifjúsági csoport.
Március 2-án két szekcióban folytatódott a munka, az egyiknek a kulturális és oktatási tevékenység, míg a másiknak a diaszpórában élő fiatalok tájékoztatásért felelős szervezetek munkája volt a témája. Fontos kérdésekről és megoldási lehetőségeikről esett szó: a határon túl élő ukránok asszimilációja; ukrajnai gyerektáborok megszervezése és lebonyolítása; a diaszpórában élő ukrán közösségek tájékoztatásának biztosítása, az anyagi bázis megteremtése az ukrán programokhoz, fiatalok nevelése stb.
Bulgária Függetlenségének Napján, március 3-án az Európai Ukránok Ifjúsági Találkozó „Bulgária 2010” résztvevői ellátogattak a Rilski Apátságba, mely Bulgária egyik legjelentősebb történelmi emlékhelye a Rila hegy közelében, ahol bolgár nép védőszentje Ivan Rilszkij élt. Kraszimir Pankovszkij, a Találkozó egyik szervezője mesélt Bulgáriáról és az apátság történetéről, mely Ivan Rilszkij sírja körül terül el. Visszatérve Banszkoba folytatódott a kulturális-oktatási és az információs bizottságok munkája. Az határon túli ukrán fiatalok tevékenységének finanszírozása érdekében felmerült az alapítványokkal történő együttműködés lehetősége is. Kiemelték az észt- és magyarországi együttműködés pozitív példáját. Továbbá felmerült az egészségmegőrzéssel és a sporttal kapcsolatos projektek lebonyolítása is a fiatalok számára.
A konferencia egyik legfontosabb témája az ukrán kulturális központok létrehozása és fenntartása volt, hiszen nem mindegyik országban van ilyen centrum, ahol ukránok élnek, viszont kifejezett igény mutatkozik létrehozásukra, mint az ukránság, valamint az ukrán kultúra népszerűsítésének forrása. Szintén fontos kérdésként merült fel az ukrán közösségek együttműködése a helyi követségekkel.
A találkozó keretein belül működött egy határozati bizottság, mely megszövegezett egy határozati felhívást az Ukránok Európai és Világszövetsége, valamint az ukrán kormány és ukrajnai ifjúsági szervezetek számára.
A felhívásban szerepel az ukrajnai és a diaszpórában élő fiatalok együttműködésének elmélyítése, nemzetközi projektek, találkozók és táborok szervezése és lebonyolítása, együttműködés Ukrajna helyi nagykövetségeivel, valamint együttműködés az ukrán kormánnyal.
A jó szokásokhoz híven a búcsúest nem múlhatott el „varenniki” nélkül. A fárasztó, de lelkes „varenniki” készítésből minden jelenlévő kivétel nélkül kivette a részét.
Az ilyen és ehhez hasonló találkozók, illetve konferenciák nagyon fontosak a határon túl élő ukránok, és elsősorban a fiatalok számára. Ez lehetőséget ad egymás kötetlen megismerésére, új ötletek kitalálására és az új gondolatok megosztására.

************************

Miroszlav Hocsak, Szerbia: „Elsődleges a közvetlen kapcsolatok kiépítése. Továbbá a tevékenységek összefogása Európa területén, a jövőben pedig világszerte.”
Hartyányi Jaroszlava, Magyarország: „Figyelemmel kísérem az európai ifjúsági szervezetek vezetőinek munkáját a diaszpórában. Hiszen az ifjúsági vezetők tevékenységének kérdése nagyon fontos abból a szempontból, hogy milyen kihívások előtt állnak az ukrán közösségek, és maga Ukrajna. Lobbiznunk kell – azoknak az ukránoknak is, akik Európában és világszerte élnek. A legjobb példa erre az Európai Parlament határozata. Egyrészt – Brüsszel az EU taggá válás lehetőségével biztat, mivel minket is Európa részének tart, másrészt – beleavatkozik Ukrajna belügyeibe azzal, hogy javasolja a Sztepan Bandera Ukrajna Hősévé nyilvánításáról elfogadott határozat visszavonását. Igazából, a diaszpóra ifjúsága már 1999-ben összegyűlt Budapesten. Azonban, akkor még nem sikerült létrehozni ezt az ifjúsági mozgalmat. Úgy gondolom, hogy ennek a – tulajdonképpen első – (szófiai) európai ukrán ifjúsági konferenciának eredményes folytatása lesz”.
Kraszimir Pankovszkij, Bulgária: „Boldog vagyok, hogy minket kértek fel a konferencia megrendezésére. És még jobban örülök a sikeres lebonyolításnak. Természetesen jómagam, valamint Irina Szardareva asszony, az „Ukrajna – Anyánk” alapítvány vezetője, és Miroszlav Hocsak is nagyon izgultunk, hogy minden jól sikerüljön. Főleg, hogy a diaszpóra életében ez az első ilyen jellegű esemény, amire Bulgáriában kerül sor. Továbbá a kérdések, amiket áttekintettünk, rendkívüli aktuálisak számunkra.