№2(106)
március - április
2010 év

Az Ukrán Kultúra Napja Móron

foto

2010. március 22-én, a móri Táncsics Mihály Gimnáziumban mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika tanszéke. A rendezvény keretén belül Ukrajna, az ukrán kultúra és az ukrán nyelv is bemutatkozhatott. Az évente megrendezésre kerülő nyelvi napokon a gimnázium tanárai és tanulói megismerkedhetnek más országok kultúrájával és nyelvével. Ukrajna idei bemutatkozását Katona Krisztina, a gimnázium angoltanára, volt szegedi diák javasolta. Krisztina egyetemi évei alatt látogatta az ukrán előadásokat és tanulta a nyelvet. Javaslatát könnyen meg tudta indokolni: Ukrajna Magyarország szomszédja, a régmúltba nyúló a történelme, izgalmas a kultúrája, a magyar fiatalok nagyon keveset tudnak erről az országról, éppen ezért miért ismerkedhetnének meg a gimnazisták ezzel az országgal közelebbről is. Az ötletet támogatta dr. Kocsis Mihály a szegedi szlavisztika tanszék vezetője, Sajtos Natália és Stefuca Viktória tanárnők, Bahmut Irina ukrán nyelvi lektor, valamint a szegedi ukrán Főkonzulátus, az Ukrán Országos és a szegedi városi ukrán önkormányzat.
A bemutatkozást megelőzően nagy munkát végeztek a gimnázium tanárai: Ukrajnára vonatkozó alapismeretekkel látták el a diákokat, Ukrajnáról szóló vetélkedőket rendeztek. Jó volt látni, mennyire érdekli a diákokat a bemutatkozás, és mennyire megbecsülik a tanárok előkészítő munkáját. Már a belépéskor jó érzés lett úrrá rajtunk, amikor megláttuk az ukrán nyelvű üdvözlő feliratokat, és a hallban megláttuk az ukrán tárlót.
A szegedi küldöttség – Stefuca Viktória, Bahmut Irina és Forrai Krisztina egyetemi hallgató – megjutalmazta a vetélkedők győzteseit. A közönségnek bemutattak egy női és egy férfi nemzeti viseletet, egy ukrán cipót és hímzett stólát, érdekes történeteket meséltek az országról, az ukrán nemzeti jelképekről, az ukránok hagyományairól és szokásairól. A diákok videóról végignézhettek egy hopakot, megnézhették a 12 perc Ukrajnával, és a Hogyan fociztak a kozákok című filmeket. Bizonyos témákban a diákok meglepően tájékozottak voltak: sokat tudtak a focista Andrij Sevcsenkóról, az ökölvívó Klicsko testvérekről és az ukrán kozákokról. Érezni lehetett, hogy a jelenlévőket érdekli, mit mesélnek a szegedi vendégek Ukrajnáról. Nagyon lelkesen fogadták az ukrán cipót, a nemzeti viseleteket, és persze az ukrán édességeket. Az előadás végén sok tanár és diák tovább kérdezősködött, alaposabban körülnézett és fényképezkedett.
Az Ukrán Országos Önkormányzat Ukrajnáról, az ukrán kultúráról, történelemről és szokásokról szóló könyveket, a szegediek egyetemi tájékoztatókat és az egyetem jelképeivel ellátott emléktárgyakat ajándékoztak a gimnáziumnak.
A Szegedi Tudományegyetem küldötteinek módjukban állt kötetlen beszélgetést folytatni a gimnázium vezetőivel, és körülnézhettek a meglepően csendes és vendégszerető városban.
Szeretnénk azt hinni, hogy a mórihoz hasonló szerény, ám magabiztos lépésekkel közelebb hozhatjuk Ukrajnát a nagyvilághoz.