№2(106)
március - április
2010 év

Magyarországi ukránok koszorúja Drahomanov sírján

Az európai fiatal ukránok szervezeteinek bulgáriai találkozója idején, február 27. és március 6. között a MUKE, valamint az UOÖ elnöke, Hartyányi Jaroszlava meglátogatta M. P. Drahomanov sírját Szófiában. „Megígértem Mihajlo Petrovics unokájának, Natália Drahomanova-Bartai asszonynak, hogy ha nem is lesz a találkozó hivatalos programjának része, én akkor is felkeresem ezt a helyet”, - meséli Jaroszlava asszony.
Javasolta a szervezőknek, hogy ezt a helyszínt is vegyék bele a programba, hogy ne csak egy ember keresse fel a jeles ukrán gondolkodó és közéleti személyiség, Mihajlo Drahomanov sírját, hanem jóval többen – elsősorban azok a fiatalok, akik aktív tagjai az európai ukrán fiatalok közösségének.
Hartyányi Jaroszlava: „Közvetlenül az után, hogy megkoszorúztuk a nemrég Szófiában felállított Tarasz Sevcsenko emlékművet, az összes résztvevő elutazott a bolgár főváros Központi Temetőjébe. Ez egy nagyon tisztelt hely, az egyik nemzeti kegyhely. Aznap nagyon esett az eső, időnként még jég is. Azt gondoltam magamban, talán nem szívesen fogadja földijeit Mihajlo Petrovics ezzel a jégesővel… És az is felmerült, hogy hogyan jutunk el a sírjához? Mivel az idegenvezetőink nem tudták pontosan, hol is nyugszik Drahomanov. De amikor megtaláltuk a sírját, rögtön elállt az eső és a jég. Sőt még a napocska is előbújt a felhők mögül. Olyan érzés volt, mintha Mihajlo Petrovics meghallotta volna a gondolatainkat”.
Hartyányi Jaroszlava elmondása alapján M. P. Drahomanov nyughelyét szépen rendben tartják, ellentétben más elhanyagolt sírokkal. Mellette nyugszik Mihajlo Parascsuk, híres ukrán szobrász is, aki az 1930-as években, Bulgáriában élt. Ezt a két sírt a Bulgáriai Ukrán Nagykövetség és városi ukrán közösség gondozza.
Hartyányi Jaroszlava folytatja: „Amikor mindenki összegyűlt a sírnál és elhelyeztük a virágokat, megkérdeztem a fiatalokat, hogy tudják-e hol vannak most? Elsősorban azon lepődtek meg, hogy Budapesten él a Nagy Ukrán, Drahomanov unokája, Larissza Koszacs (költői álnevén Leszja Ukrajinka) unokahúga. Érdekes volt számukra hallani, hogy Natália asszony az egyik alapítója és megalakulása óta aktív tagja az ukrán közösségnek és, hogy az ő javaslatára kapta a MUKE folyóirata a „Hromada” címet, hiszen az 1870-es években ezt a nevet viselte a nagyapja által Svájcban szerkesztett almanach is. Örömmel mondhatom, hogy Szófiában nagy tisztelet övezi Mihajlo Petrovics Drahomanov személyét, ismerik és tisztelik őt, mint a fővárosi egyetem első tanárainak egyikét. Sajnos, arra nem volt időm, hogy az egyetemre is ellátogassak. Amikor később Bansko felé utaztam, mutattak nekem egy városszéli kis falut, ahol valaha Drahomanov élt és nem egyszer látta vendégül Leszja Ukrajinkát, és ahol még egy emléktábla is található a tiszteletükre.”

Tudósítónktól