№2(106)
március - április
2010 év

Ukrán könyvbemutató Veszprémben

foto

Április 2-án került sor Hartyányi Jaroszlava az „Elrejtett igazság” és „Az ártatlan áldozatok emlékére” című könyveinek bemutatójára Veszprémben. A rendezvényt az 1956-os forradalmárok, és a vidéken élő 56-os forradalmárok szövetsége szervezte. Az antikommunista felkelés résztvevőivel történő találkozó előtt a szerző megkérdezte a szervezőket, hogy nincs e kifogásuk az ellen, hogy pont nagypéntek napján az ukrajnai éhínség legyen a téma. Semmilyen kifogás nem merült fel, épp ellenkezőleg, kiemelték, hogy amint 2000 évvel ezelőtt keresztre feszítették Krisztust, úgy feszítette meg az ukránokat a sztálini kommunista rezsim a 20. században.
Hartyányi J.: „Betegségem miatt az első bemutató márciusban elmaradt. De most már úgy éreztem, hogy muszáj találkoznom az olvasókkal, mivel a könyv magyarul olvasható is. Nem igazán ismertem a szervezetet, és nem tudtam milyen emberek jönnek majd el a bemutatóra. De biztos voltam benne, hogy ott kell lennem, és meg kell ismertetnem velük az ukrán történelem e szomorú eseményeit is. Aggodalmam ellenére, nagyon szívélyesen fogadtak. A bemutató csodálatos volt számomra is, hiszen bár nem sokan ültek a teremben, de szinte mind az 1956-os forradalom veteránjai voltak. A találkozón jelen volt néhány történész és a szervezetek támogatói is. A résztvevők megrendülten hallgatták a másfélórás előadásomat az éhínségről és annak okairól. Az üldözést és kínokat megélt idős emberek reakcióiból látszott, hogy alig tudják elhinni, hogy a 20. században ilyen szörnyűség megtörténhetett, ráadásul egy szomszédos országban. Természetesen az előadás után számos kérdést tettek fel; Ukrajna akkori és jelenlegi helyzetéről, az ukrán-magyar viszonyokról, az UPA és a magyar hadsereg 1944-es háborús kapcsolatáról, az állami és kulturális kapcsolatok történetéről és még a magyar mindennapokról is. A találkozó végén úgy éreztem magam, mint egy magyarországi párt jelöltje a választások előtt. Megtehettem volna, hogy ne válaszoljak a kérdésekre, de éreztem a nagy érdeklődést a közönség részéről, hiszen kérdéseikben arról beszéltek, ami legjobban fáj nekik. Ezért úgy döntöttem, minden kérdésre válaszolok és elmondok mindent úgy, ahogy én érzem. Szavaimból a meghívottak megértették, hogy magam is átérzem a jelenkori Magyarország problémáit, és ez nagyon imponált a közönségnek.”
Azon a napon nagyon sokan vásárolták meg és dedikáltatták Hartyányi Jaroszlava könyvét. Az érdeklődnek a kétnyelvű Hromada folyóirat példányait is közreadták. Ezek után még folytatódott az őszinte és élénk beszélgetés a szerzővel. A bemutatón részt vettek a helyi sajtó képviselői is, akiknek Jaroszlava asszony interjút adott.

Tudósítónktól