№2(106)
március - április
2010 év

A magyarországi ukránok megünnepelték a húsvétot

foto

Április 4-én vasárnap a Szent Flórián görög katolikus templomban, mely a Duna jobbpartján fekvő budai oldalon található, a hagyományokhoz híven összegyűltek az ukrán hívők, hogy megünnepeljék a legnagyobb ünnepet, a húsvétot. Az ünnepi rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat közreműködésével a VIII. kerületi Ukrán Önkormányzat szervezte és támogatta anyagilag.
A szentmisén részt vettek az UOÖ és MUKE vezetői, többek között Hartyányi Jaroszlava, továbbá Ukrajna Rendkívüli és Meghatalmazott magyarországi nagykövete Dmitro Tkacs, a komáromi (Kravcsenko György), az újpesti (Ladányi Erzsébet), a II. kerületi (Kormányos Alekszandra) és más települési ukrán önkormányzatok vezetői és a közösségek tagjai. A szentmisét Béres Péter görög katolikus pap, a munkácsi görög katolikus egyházmegye püspöki hivatalának igazgatója celebrálta. A húsvéti ünnepi liturgia ékességeként ukrán nyelven csendültek fel az egyházi énekek a kárpátaljai népi együttes tagjaiból álló férfi kvartett, név szerint Ivan Cmur, Volodimir Fohel, Roman Szavcsin és Andrij Bobiszkij jóvoltából.
Péter atya köszöntötte a híveket Krisztus feltámadása alkalmából. Beszélt a keresztény Húsvétról (óhéberül Pészah), amely Jézus Krisztus áldozatának köszönhetően átmenet az élet és a halál között. Valamint emlékeztetett a kereszténység lényegére – a felebarátok szeretete, a közösségi érzés, a segítségnyújtás és az áldozatkészség. Hartyányi Jaroszlava asszony kérésére Péter atya üdvözölte és megáldotta a Tkacs családot házasságkötésük 40. évfordulója alkalmából.
Végül a résztvevők meghallgathattak egy rövid klasszikus koncertet, melyen a fiatal muzsikusokból álló kvartett - Stefkó Mihály hegedűn, Tasi Ádám fuvolán, Tóth Dávid brácsán valamint Szervánszka Natália csellón, - Mozart vonósokra és fuvolára írt D-dúr hangversenyét szólaltatták meg.
Ezek után, a görög katolikus templom melletti kis parkban invitálták a hívőket a pászkaszentelésre, ahol a nagyböjtöt feloldó közös falatozásra is sor került.

Ploszkina Vaszil