№1(125)
január - március
2014 év

Vízkereszt Újpesten

foto

Az Újpesti Ukrán Önkormányzat szervezésében került sor január 19-én az ukrán Vízkeresztre és az ország egységének ünnepére. Ladányi Erzsébet, a kerületi ukrán önkormányzat elnöke köszöntötte honfitársait, minden résztvevőnek jó egészséget és boldogságot, a Szülőföldnek pedig egységet és boldogulást kívánt. Az ünnepségen részt vettek az Ukrán Országos Önkormányzat és a helyi ukrán önkormányzatok vezetői, az ukrán diplomaták, valamint a IV. kerületi polgármesteri hivatal munkatársai.
A kerületi ukrán önkormányzatot 1999 óta vezető Ladányi Erzsébet megköszönte krími partnereinek a sokéves, gyümölcsöző együttműködést, és bemutatta a Krím megyei filharmónia Örömhír nevű kórusát, amely hangversenykörútra érkezett Magyarországra.
Üdvözölte a megjelenteket Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete, aki emlékeztette a közönséget, hogy államunk egységes és oszthatatlan, és senkinek sem engedjük meg, hogy feldarabolják országunkat.
Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a Vízkereszt az ukránok ősi keresztény ünnepe, és köszönetet mondott az újpesti ukránoknak a sokéves munkáért, amit az ukrán nemzeti hagyományok népszerűsítéséért tesznek. Jaroszlava asszony felhívta a figyelmet arra is, hogy Ukrajna népe már második hónapja harcol a szabadságáért és méltóságáért. Egyben figyelmeztette a hatalmon lévő kormányt, hogy tartózkodjon az ún. „egység-diktatúra” kialakításától, illetve az ukrán kultúra és nyelv felszámolására irányuló kísérletektől. Emlékeztetett az első budapesti Euromajdanra a Hősök terén, és arra a kérte az ukránokat, hogy ne veszítsék el Istenbe, a nemzet erejébe, a politika érettségébe és lelkierejébe vetett hitüket, és felszólította honfitársait, hogy ne szégyelljék ukránságukat. Hartyányi Jaroszlava arra kérte az egybegyűlteket, hogy mondjanak el egy imát Ukrajnáért.
Damjan Haborij görög katolikus pap elvégezte a vízszentelés szertartását, mondván: ez egy élő elem és nagy erővel rendelkezik, ha a híveknek nagy szüksége van rá a mindennapokban. Kimondta, hogy ha egy cseppnyi szentelt vizet adunk az egyszerű csapvízhez, akkor az is megszenteltetik.
A szertartás után a vendégek meghallgatták a krími Örömhír kórus csodálatos dalait és részesei voltak az ünnepi fogadásnak.

Tudósítónktól