№1(125)
január - március
2014 év

Karácsonyi hangverseny Székesfehérváron

foto

Csillogó ajándékkel kedveskedtek az ukránok Székesfehérvár vendégeinek és lakóinak. A „csillogót” akár egyenes, akár átvitt értelemben is elmondhatjuk, hiszen elég volt belenézni a gyerekek örömtől és elégedettségtől, a város főterét betöltő daltól és tánctól csillogó szemébe. Így foglalható össze a városi ukrán önkormányzat által szervezett műsor.
A Vihula Mihajlo-Bernáth Ferenc gitár duó vidám ukrán dalok feldolgozásaival már a koncert kezdetén megadta az ünnepi alaphangot. A fiatalemberek nemcsak muzsikáltak, hanem rázendítettek néhány ukrán kolindára is, melyek közül az ismertebbeket velük énekelte az ukránnyelvű közönség.

A műsor második részében a Forrás női kar szintén ukrán kolindákat adott elő gitárkísérettel. Igazi meglepetés volt sokak számára egy ismert ukrán népdal megszólaltatása magyar nyelven, ami azt is bizonyította, hogy Leontovics zsenialitása, bármilyen nyelven szólal is meg, igazi kincs! Ezzel azonban még nem értek véget a meglepetések. A gitárosok nagy közönségsikert aratva adták elő ukrán és magyar karácsonyi dalokra készült improvizációikat. Az est végén a megjelentek, mintegy a magyar-ukrán barátság jelképeként mindkét nyelven elénekelték a Csendes éj kezdetű karácsonyi dalt.