№1(125)
január - március
2014 év

Tarasz Sevcsenko születése 200. évfordulójának megünneplése

foto

A Magyarországon élő ukránok március 9-én Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulójára gyűltek össze a budai Sevcsenko téren, a rendezvény azonban kisvártatva háborúellenes tüntetéssé alakult. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, aki a minap érkezett vissza Kanyevből, közölte a népes gyülekezettel, hogy Ukrajnában folytatódik az orosz agresszió.
Jaroszlava asszony elmondta, hogy az orosz csapatok már elhagyták a Krímmel határos Herszon megyét, és arra kérte a világ közvéleményét, hogy ne csak „a harangokat verjék félre”, hanem segítsenek is az ukrán nemzetnek megállítani az agresszort, amíg még nem késő.

Ha ma elbukik Ukrajna, holnap Magyarország és egész Európa is sorra kerülhet – mondta szenvedélyesen, szavait honfitársainak és a megemlékezést megtisztelő magyar vendégeknek címezve.

A kulturális egyesület tagjai és az önkormányzat képviselői több, nagy visszhangot keltett tiltakozó, illetve az ukrán nemzetet támogató akciót is szerveztek Budapesten. A március 9-ét megelőző héten a magyar ellenzék és az ifjúsági szervezetek vezetőivel együtt vettek részt az orosz követség elé vonuló fáklyásmenetben, ezzel is tiltakozva a Krím megszállása és az Ukrajna megosztására törekvő orosz szándékok ellen.
Visszatérve a megemlékezésre, a koszorúzást a Gondolataim című dal kísérte a budapesti Szent Efrém kórus előadásában. A nagy költő szobrának talapzatán elhelyezték virágaikat a budapesti II., IV., VIII., IX. és XX. kerületi ukrán önkormányzatok képviselői, valamint Komárom, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Vác, Várpalota és Veszprém ukránjainak küldöttei, a Budapesten szolgálatot teljesítő ukrán diplomaták, és a magyarországi nemzeti-hazafias szervezetek képviselői.
Az Ukránok Világkongresszusa által kezdeményezett, „Harcoljatok és győztök!” akció keretében a jelenlévők együtt szólaltatták meg a költő Végrendelet című költeményét. A magyarországi ukránok fejet hajtottak a kijevi áldozatok emléke előtt, és szolidaritásukról biztosították anyaországi testvéreiket.
Az ünnepség a budai Szent Flórián görögkatolikus templomban celebrált szentmisével folytatódott, majd pedig a Magyarországon élő ukrán énekes Medenci Román mutatta be Sevcsenko verseire komponált dalciklusát.