№1(125)
január - március
2014 év

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe Budapesten

Damjan Haborij február 16-án, vasárnap szentmisét celebrált az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalmából. A misén közel 30 hívő vett részt – a legidősebbektől az egészen kicsi gyerekekig és családokig.
Haborij atya köszöntötte a híveket a jelentős keresztény ünnep alkalmából, amelyet hagyományosan a IV. századtól kezdődően ünnepelnek. Az ünnepélyes és emelkedett légkörű misén megemlékeztek arról, hogy az apostolok feljegyzései szerint Mária és József a születését követő 40. napon elvitte Jézust a jeruzsálemi templomba. Feljegyezték továbbá azt is, hogy a megtisztulás céljából bárányt, galambot vagy gerlét áldoztak.
Prédikációjában Damjan atya beszélt a keresztények lelki megújulásáról, és kitért arra is, hogy Magyarországon kialakulóban van az ukránoknak egy kicsiny, ám összetartó közössége. Tapasztalata szerint a hívek szívesen énekelnek egyházi dalokat és vesznek részt az egyház életében. Utalt arra, hogy kívánatos lenne hivatalosan is bejegyeztetni a vallási közösséget. Ehhez legalább 10 olyan elkötelezett emberre lenne szükség, akik meghatalmazással bírnak, és képesek megteremteni a folyamatos működés – keresztelők, esküvők – feltételeit.
Idegenben különösen nagy jelentősége van az egyházi közösségnek, mert képes magához vonzani mind több embert, a hit, az anyanyelv és a kulturális hagyományok révén pedig a nagyobb eséllyel képes tudatosítani a krisztusi igazságot.
Az egyház megtanít bennünket a félelem legyőzésére. Mint ahogy János apostol mondta: „A szeretetben nincs félelem, hiszen az igazi szeretet elkergeti a félelmet, mert a félelem – szenvedés. Aki fél, az nincs meggyőződve a szeretetről”.
Nem véletlenül kérte Haborij atya gyertyaszentelés közben híveket, hogy nyissák meg szíveiket az Úrnak, hogy találkozhassanak az ő nagy szeretetével és kedvességével.

Ploszkina Vaszil