№1(111)
január - február
2011 év

Ukrajna egyesülésének napja

foto

A budapesti Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központban január 22-én emlékeztek Ukrajna egyesülésének évfordulójára. Az ünnepi eseményen részt vettek az országos és helyi ukrán önkormányzatok képviselői és vezetői, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület aktivistái, a magyar közélet reprezentánsai és Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete.
Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke köszöntőjében kiemelte a 92 esztendővel ezelőtti esemény – az Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság egyesülési megállapodásának történelmi jelentőségét. Az előadó véleménye szerint Ukrajnának minden nehézség ellenére sikerült kiharcolni az állami függetlenséget, amire nagyon büszke a külhoni ukránság is.
Jurij Muska nagykövet hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyesítése az ukrán nemzet hatalmas vívmánya, drága kincse, amire úgy kell vigyáznunk, mint a szemünk fényére. A nagykövet nagyra értékelte a Magyarországon élő ukránok hozzájárulását az ukrán – magyar kapcsolatok erősítéséhez, és a két ország jószomszédi kapcsolatainak gyarapítására bíztatta honfitársait.
Az ünnepség részét képezte az irodalmi műsor, amelyet a MUKE égisze alatt működő vasárnapi iskola tanulói állítottak össze és adtak elő. Az est záróakkordjaként Valentina Zincsenko ukrán költőnő elmondta Az én Ukrajnám című költeményét.