№1(111)
január - február
2011 év

Spanyolországi találkozás

foto

Hartyányi Jaroszláva, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese február első felében eleget tett a Spanyolországban élő ukránok meghívásának, és részt vett a Madridban rendezett, Távoli tájak virágai elnevezésű nemzetközi művészeti fesztiválon. Az ilyen fesztiválok műsorának túlnyomó részét általában ukrán amatőr együttesek szolgáltatják, de gyakran lépnek színpadra spanyol, moldáv és más nemzetiségű fiatal – 3-tól 20 éves korig – előadók. A rendezvényt a madridi polgármesteri hivatal és a Petro Drabik vezette Híd vállalat támogatta anyagilag.
Az első találkozóra a spanyol főváros spanyol-ukrán központjában került sor. A központ 2 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a madridi polgármesteri hivatal támogatásával. Az épületben van kiállítóterem, tantermek, ahol a spanyol és az ukrán nyelvet tanulhatják a jelentkezők, ezen kívül még zene- és énektanítás is folyik, és működik egy Internet kávézó.
Hartyányi Jaroszláva elmondta, hogy a központban a polgármesteri hivatal három fizetett alkalmazottja dolgozik, akik segítik a Spanyolországban élő ukránok integrálódását. Az elnök asszony hasznos megbeszélést folytatott Ivanna di Santoval, a polgármesteri hivatal képviselőjével, valamint a központba látogató fiatalokkal és felnőttekkel.
Jaroszláva asszony megelégedéssel tapasztalta, hogy a központban honfitársaink megbeszélhetik problémáikat, használhatják nemzeti jelképeiket, társaloghatnak, híreket kaphatnak Ukrajnából, és kielégíthetik kulturális igényeiket is. Megtehetik ezt annak ellenére, hogy nem rendelkeznek hivatalosan elismert kisebbségi státusszal. Sokat segítenek az ukránoknak a katolikus egyház égisze alatt működő karitatív szervezetek is.
A következő napon, egy legalább 600 főt befogadó teremben került sor a fesztivál nyitányára. A terem zsúfolásig megtelt – zömében spanyolokkal. A madridi polgármester-helyettes kedves szavakkal köszöntötte az ukránokat, hangsúlyozva, hogy a spanyolok nagyra becsülik az ukrán kultúrát. Hartyányi Jaroszláva válaszában megköszönte a spanyol főváros vezetésének az odafigyelést, a Madridban élő ukránoknak nyújtott közjogi és erkölcsi támogatást.

Tudósítónktól