№1(111)
január - február
2011 év

Budapesti ukrán karácsony

foto

A Magyarországon élő ukránok közössége január 7-én, Budapesten karácsonyozott. Az ország ukrán önkormányzatainak mintegy 200 képviselője és aktivistája jött el az ünnepi Szentmisére és vacsorára. Többek közt képviseltették magukat a budapesti kerületek – II., IV., VIII., IX., XV. és XX. – , Komárom, Vác, Várpalota, Székesfehérvár, Miskolc és Veszprém ukrán közösségei. Az ukrán nyelvű Szentmisét Puskás László görög katolikus atya celebrálta a bolgár templomban. A templomi énekeket a budapesti Szent Efrém férfikar adta elő Bubnó Tamás vezetésével. A mise után a vendégek a Bolgár Kulturális Központ tágas nagytermében ültek az ünnepi asztalhoz, s máris megjelentek a kántálók – a vasárnapi iskola tanulói – csillagokkal, csengettyűkkel, jókívánságokkal.
A vendégeket Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és dr. Bácskai János, a IX. kerület polgármestere köszöntötte.
A műsoros estet a Szent Efrém férfikar nyitotta népszerű ukrán kolindákkal. Színpadra lépett Ljahovics Hanna, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szólistája, aki szintén kolindákat adott elő szólóban és a vendégekkel kórusban.
Az ünnepi asztalra az ilyenkor szokásos, hagyományos ételek kerültek. Az este hangulatát fokozta a Zichermann Béla vezette Kozákok együttes, amely ukrán népdalokat és népszerű slágereket adott elő. Perec Tímea, a XX. kerületi képviselő leánya néhány keleti tánccal lepte meg a közönséget. A kötetlen beszélgetések, dalok, táncok és vidám tréfák csak fokozták a vendégek jókedvét és életvidámságát.
A budapesti ukrán Karácsony szervezésében és lebonyolításában részt vett a józsefvárosi és ferencvárosi ukrán önkormányzat, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület.

Muzicsuk Nagyija