№1(111)
január - február
2011 év

A miskolci ukrán önkormányzat elismerése

foto

A miskolci ukrán önkormányzat tevékenységének elismeréseként a megyei önkormányzat tanácstermében adták át a megyei rangú kitüntetéseket Ignácz Máriának és Vihula Mihajlónak, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tagjainak. Ezzel ismerték el az ukrán kultúra népszerűsítése, az ukrán – magyar kulturális kapcsolatok erősítése és az ukrán hagyományok őrzése terén végzett munkájukat.
Az ünnepi rendezvényt a Kisebbségi Hivatal elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek kultúrája támogatásának fontosságát. A kitüntetettek Rézműves Gabriellától vehették át az elismerést.
A kitüntetési ceremóniát koncert követte, amelyen mindegyik nemzeti kisebbség bemutatkozhatott. Az ukránokat Vihula Mihajlo képviselte, aki ukrán népdalokat adott elő saját feldolgozásban.
A koncert után Mária asszony interjút adott lapunknak:
Milyen érzésekkel vette át a kitüntetést?
Kellemes meglepetés volt számomra, mert az elmúlt 8 év után ez az első hivatalos elismerése a városunkban élő ukránok tevékenységének.
Ösztönzőleg hat az elismerés a jövőre nézve?
Természetesen nem a kitüntetésekért dolgozunk, de az elismerés mégis adott egy bizonyos fokú lelkesedést és energiát ahhoz, hogy megtervezzük jövőbeni munkánkat, és új ötletekkel álljunk elő.
Segítheti-e ez a kitüntetés Önöket abban, hogy minőségileg magasabb szintre emeljék tevékenységüket, s ha igen, minek, illetve kinek a révén?
Remélem, hogy munkánk továbbra is a jelenlegi, s talán még magasabb szintet ér el. Ebben a vonatkozásban számítok az ukrán néphagyományok, a történelem és kultúra magyar tisztelőinek támogatására.