№1(111)
január - február
2011 év

Újpesti Vízkereszt

Január 23-án, vasárnap ünnepelte az újonnan alakult újpesti ukrán önkormányzat az ukrán Vízkeresztet. Szerte az országban élő honfitársaink immár tizennegyedik alkalommal gyűltek össze erre az ünnepre. Ladányi Erzsébet, aki 1999 óta folyamatosan vezeti a kerületi ukrán önkormányzatot, teljes joggal nevezhette ezt az ünnepet az újpesti ukránok hagyományos ünnepének, hiszen az önkormányzat megalakulása óta minden esztendő elején itt találkoznak az országban élő ukránok képviselői.
Az ünnep háziasszonya a díszvendégek közt köszönthette Hartyányi Jaroszlávát, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökét, a különböző térségekből érkezett ukrán önkormányzati képviselőket, az újpesti önkormányzat munkatársait, Arkagyij Hupala ukrán nagykövetségi tanácsost, az ukrán diplomatákat és családtagjaikat, a budapesti horvát, ruszin, szlovák és lengyel önkormányzatok elnökeit és képviselőit, és a többi kedves vendéget.
Ladányi Erzsébet köszöntőjében kitért arra, hogy a Vízkeresztet a megvilágosodás és a fény ünnepének is nevezik. Krisztus megkeresztelkedésére emlékezve a keresztények ezen  a napon részt vesznek a vízszentelésben, és magukkal viszik a szentelt vizet, amelynek csodatévő ereje van: megszabadít bennünket a veszekedéstől és gyűlölködéstől, a mélyen hívő emberek közötti torzsalkodástól és nézeteltérésektől. Megbízhatóan óv a gonosztól, közelebb hozza, egy közösségbe kovácsolja az embereket.
A vízszentelés szertartását Dimitrij atya, a Petőfi téri pravoszláv templom plébánosa végezte.
Ezt követően meghallgatták a váci Antonio Vivaldi kamarazenekar virtuózait, akiket Csüri Lajos dirigált. Előadásukban a világhírű szerzők művei mellett ukrán alkotók darabjai is felhangzottak. Az együttes egyébként már harmadik alkalommal varázsolta el játékával az újpesti közönséget.
Az ünnepség részvevőit köszöntötte Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke is. Beszédében megjegyezte, hogy a csapat annak ellenére is kitart, hogy eggyel csökkent az itteni ukrán képviselőik létszáma. A Magyarországon élő ukránok őrzik a hagyományaikat, szertartásaikat és szokásaikat, és a régi naptár szerint ünnepelnek – a Karácsonytól kezdve. Az itt élő kis ukrán közösség azért szokott összejönni az ilyen ünnepeken, hogy érezze az otthon melegét. A családias légkört ma az újpesti ukránok teremtették meg nekünk – mondta Hartyányi Jaroszláva. – Karácsonykor a VIII. és IX. kerületi ukrán önkormányzatok szolgáltak számunkra ünnepi hangulattal.
A karácsonyi ünnepkör záró eseménye a Vízkereszt, amikor testben és lélekben is megtisztulunk. Mi ma imával és csodálatos, klasszikus muzsikával tisztítottuk meg a lelkünket.

P. V.