№5(109)
szeptember-október
2010 év

Ukrán önkéntesek a Francia Idegenlégióban

A második világháború első hónapjaiban több ezer ukrán lépett be a Francia Idegenlégióba. A jelentkezők többnyire azok közül kerültek ki, akik munkát vállalni érkeztek Franciaországba, és a falusi gazdaságokban, bányákban és kohászati üzemekben dolgoztak. Ebben az időben Nyugat-Ukrajna lengyel megszállás alá került. A franciaországi lengyel nagykövet országának 1939. szeptember 1-jei német megszállását követően felhívást intézett az országban élő honfitársaihoz, Sikorski tábornok pedig mozgósítást hajtott végre. Az események nyugtalanságot váltottak ki mind az ukrán, mind pedig a lengyel emigránsok körében, akik nem kívánták magukra ölteni a megszálló hadsereg egyenruháját. Az ukrán egyesületek rövid időn belül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak a francia kormánnyal, minek eredményeképpen több mint 5 000 ukrán lépett be a Francia Idegenlégióba. Hangsúlyoznunk kell, hogy az ukránok kimondottan önkéntes alapon léptek be az Idegenlégió két, külföldi önkéntesekből alakult ezredébe.
1940 májusában-júniusában több franciaországi ütközetben vettek részt, sok százan szereztek súlyos sebesüléseket, illetve maradtak holtan a csatatereken. Számosan kerültek német hadifogságba. Petain marsall kezdeményezésére a franciaországi harcok 1940. június 22-én békeszerződéssel értek véget. Az Idegenlégió ukrán katonáit leszerelték.
Még aznap este 900 önkéntes jött el Aux-an-Provance-ba, hogy átvegye a leszerelésüket igazoló okiratokat. A közeli erdőben felvésték egy sziklára a független Ukrajna jelképét, a Hármas fogazatot, azaz a Trizubot, és egy ukrán és francia szöveget.
A sziklára 2006-ban bukkantak rá. Bármily meglepő, de a kő megőrizte a légiósok 1940 nyarán felvésett üzenetét. Az ukrán származású franciák szövetsége elnökének kezdeményezésére a sziklához vezető utat a helyi önkormányzat 2007. június 30-án az Ukrán Önkéntesek Útjának nevezte el. Az eseményekre utaló emléktáblát 2008-ban avatták. Azóta az Idegenlégió minden év novemberében tiszteleg az elhunyt légiósok emléke előtt egy olyan ceremónia keretében, amely egységet teremt a kiemelkedő polgári és katonai személyiségek és az ukrán légiósok leszármazottai között.

Annie Bilobran-Denait