№5(109)
szeptember-október
2010 év

Ukrán képviselőjelöltek találkozója Komáromban

foto

Az ukrán önkormányzatok képviselői szeptember 19-én és 20-án Komáromban tartott találkozójukon beszélték meg a választási előkészületek állását. Meghívást kaptak Komáromba azok a jelöltek is, akik első alkalommal méretik meg magukat az ukrán önkormányzati választáson, többek közt a főváros XV. és XX. kerületében, valamint Veszprémben.
A szombati tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a választási aktivitás fokozásáért, és azért, hogy a jelöltek érezzék a feléjük áradó bizalmat. Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke felszólította a jelenlévőket, hogy a legnagyobb mértékben igyekezzenek kihasználni a kampányban a helyi nyomtatott és elektronikus sajtó adta lehetőségeket.
Az idei kisebbségi önkormányzati választásnak is változatlanul az a legnagyobb problémája, hogy a „deszantos” régiókban ál-ukrán jelöltek indulnak a voksokért. Ma már mindenki előtt ismert ez a jelenség, és a magyar hatóságoknak több odafigyeléssel és alaposabb ellenőrzéssel kellene kiszűrni azokat, akik ukránoknak mondják magukat, a valóságban azonban semmi közük az ukránokhoz, hacsak az nem, hogy lejáratják az ukrán önkormányzatokat.
A komáromi találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben a helyi és az országos önkormányzat ne szűkítse le tevékenységét pusztán közösségi kulturális rendezvények szervezésére, hanem igyekezzen létrehozni, és nyilvántartásba vetetni olyan önálló intézményeket, mint egy önálló ukrán színház, ukrán kulturális és oktatási központok, kétnyelvű óvodák, de szóba jöhet ukrán osztályok indítása is egyes magyar iskolákban.

Tudósítónktól