№5(109)
szeptember-október
2010 év

Ukrán önkormányzat Ferencváros ünnepén

foto

Október 9-10-én Budapest IX. kerületének ukrán önkormányzata részt vett a Ferenc-napi Búcsún. A sok különféle pavilon és sátor között, melyek az búcsú alkalmából a Bakáts téren álltak, kitűnt a mi ukrán sátrunk. Mivel a sátor igen tágas volt, így a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület múzeumának szinte teljes kiállítás anyaga elfért itt: kendők, szőttesek és táblaképek, az ukrán férfi és női viselet mintadarabjai, valamint fafaragások és díszek. A sátorban Hembik Olekszandr művész grafikai és festményei is láthatók voltak, valamint portrékat is rajzolt az érdeklődők számára. Ahogy mindig, az ünnepen Muzicsuk Nagyija mesterasszony bemutatta kézzel készített dekoratív munkáit és ékszereit. Tehát sok vendég nem csupán megnézni, de meg is tudta vásárolni az egyedi darabokat. Az egyik asztalon az ukrán egyesület könyvei és folyóiratai kaptak helyet, a másikon pedig ukrán édességek és sütemények. A sátor közepét az ukrán zászló díszítette. Az ízlésesen berendezett sátor sok magyar és külföldi látogató figyelmét irányította a mi nemzetiségünkre.
Nagyon fontos, hogy évről-évre egyre több magyar ismerkedik meg a kultúránkkal, hagyományaikkal, érdeklődik problémáink, irodalmunk iránt, és olvassák a Hromadát. Szintén jó érzés, hogyan sokan elismerik a kiváló ukrán konyha receptjeit, valamint érdeklődnek a hagyományos ételek és sütemények elkészítése iránt. Örömmel vásárolták a sátor látogatói a tapasztalt háziasszony, Szljuzko Ludmilla „Kedvenc ételeim” című magyar nyelven is megjelent receptkönyvét, melyet kívánság szerint dedikált is a búcsún.
A Ferencvárosi Ukrán Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszlava a Senlis polgármestere, Jean-Christophe Canter vezette francia delegációval látogatott ki az ünnepre, valamint az ottani ukrán diaszpóra képviselőivel – a franciaországi ukrán közösség Képviseleti bizottságának elnökével, Natalia Paszternakkal, és a Francia Ukrán Ifjúsági Szövetség elnökével, Ivan Paszternakkal. Amíg a vendégek megnézték a kiállítást, Hembik Olekszandr szép portrét rajzolt a francia polgármesterről, hiszen le tudta néhány percre nyugodtan ültetni. Szintén a sátrunkban járt a nemrégen megválasztott új IX. kerületi polgármester Bácskai János és családja. Az ünnep hangulata rendkívül szívélyes és örömteli volt. Lehet itt hallani magyar, ukrán, francia és angol szavakat, őszinte jókívánságokat és szívből jövő nevetést. Meglátogattak minket régi jó ismerősök és barátok is, köztük a híres magyar népi faragómester Lukács Lajos is. Munkájukkal és jelenlétükkel emelték az esemény fényét Ráduly Jelena, Hembik Lilija, Szalatnyai Diana, Rishko Román, Huk Sztepan és az ukrán egyesület sok más aktivistája. Viszontlátásra Ferenváros!

Hromada tudósítója