№3(101)
május - junius
2009 év

Ukrán Húsvét Budapesten

foto

A magyarországi vallásos ukrán közösség a hagyományokhoz híven közösen ünnepelte Krisztus feltámadását. A Húsvét vasárnapi pászkaszentelésen, a budapesti Szent Flórián templomban közel száz ukrán jelent meg, többek közt Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete.
Évről-évre egyre többen jönnek el húsvétkor a budai egyházmegyéhez tartozó Szent Flórián templomba. Budapest e meghitt zuga különösen kedves az itt élő ukránoknak, hiszen a templom melletti kis parkban lelt otthonra Ukrajna Nagy Kobzosa, Tarasz Sevcsenko bronzszobra. A húsvéti misére nemcsak a budapesti ukrán ortodox és görög katolikus hívek jöttek el, hanem a környező településeken – Vácott, Komáromban, Székesfehérváron – élők, illetve a követségi alkalmazottak családjai is.
A húsvéti ünnepi szentmisét az ukrajnai születésű Puskás László celebrálta ukrán nyelven, és a misén közreműködött a Szent Efrém templomi kórus.
A mise után, a kis parkban zajlott a pászkaszentelés. A húsvéti kosarak bősége – kalács, sonka, sajt, festett és hímes tojás, sőt vörösbor – arra engedett következtetni, hogy a válság nem gátolta meg az ukrán közösséget abban, hogy gazdagon terített asztallal köszöntsék az ünnepet. Akinek nem jutott ideje vagy nem tud kalácsot sütni, az a templom mellett is megvehette az ünnepi étket. A festett és hímes tojások készítését a gyerekek az ukrán vasárnapi iskolában, Muzicsuk Nagyija útmutatásával sajátították el.
A ceremónia végeztével sor került egy sajátos húsvéti ételbemutatóra is: a parkban megterített asztalnál mindenki megkóstolhatta a közösség tagjai által készített finomságokat.