№3(101)
május - junius
2009 év

A magyarországi ukránok látogatása Lvovban

foto

2009. május 22-én Hartyányi Jaroszláva, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnökének vezetésével Lvovba látogatott a magyarországi ukránok küldöttsége, melynek tagjai voltak az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület vezetőségének tagjai.
A lvovi Műszaki Egyetem égisze alatt működő, a nemzetközi oktatási és kulturális, valamint a határokon túl élő ukránokkal fenntartott kapcsolatokat ápoló intézet a Fedezzük fel Ukrajna számára a diaszpórát projekt keretében, Mit tehetnek a Magyarországon élő ukránok Ukrajnáért? Az együttműködés mechanizmusai címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést.
A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat képviselői találkoztak Andrij Szadovijjal, a lvovi városi tanács elnökével, Igor Derzskóval, a Lvov megyei közigazgatási hivatal elnökhelyettesével és Jurij Boballal, a Műszaki Egyetem rektorával. Hartyányi Jaroszláva tájékoztatta vendéglátóit, hogy 2009. augusztus 20-21-én kerül sor Lvovban az Ukránok Világkongresszusának soros értekezletére (Lvov Münchent és Ternopolt győzte le a helyszín kiválasztásakor), és reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a város vezetőitől és lakosaitól megkapják a rendezvény lebonyolításához szükséges támogatást. Igor Derzsko megígérte, hogy a megyei vezetés aktívan bekapcsolódik a Világkongresszus igazgatótanácsi ülésének és a kulturális programnak a szervezésébe.
A felek megvitatták az együttműködés lehetőségeit. Jaroszláva asszony több, az oktatást (diákcserék), a kultúrát és turizmust (nemzetközi ukrán táborok, társasutazások) érintő javaslatot is tett. Ezek az ötletek azonban csak akkor hoznak hasznot, ha az ukrán társadalom és a kormányzat felismeri a diaszpóra szerepét a demokratikus ukrán állam felépítésében és a pozitív ukrán országkép formálásában. Az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke rámutatott, milyen fontos lenne az ukrán diaszpóra tevékenységének bemutatása az ukrajnai tömegtájékoztatásban. A partnerséghez vezető út legfontosabb állomásai: együttműködési megállapodások aláírása a nagykövetségek és az ukrán közösségek között a lakóhelyükön, együttműködési megállapodások tető alá hozatala a határokon túli ukrán közösségek és az ukrajnai önkormányzati szervek (városi, megyei és országos szinten) között, valamint a külföldön államalkotó népességet jelentő ukránság fennmaradásának biztosítása.
A Magyarországon élő ukránok a maguk részéről garantálják az ukrán érdekek hatékony külföldi képviseletét (többek közt az európai vízumkényszer eltörlésének szorgalmazását) a politika, a kultúra és az oktatás területén.
A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Ludmilla Kozák, a Lvov megyei tanács elnökhelyettese, Igor Derzsko, a megyei tanács bel- és humánpolitikai megbízottjának helyettese, Lev Zaharcsisin, a megyei tanács nemzetközi kapcsolatok hivatalának vezetője, valamint az oktatási, tudományos és kulturális ágazatok munkatársai. A helyi vezetés képviselői elmondták, hogy készülőben van egy memorandum a város, a megye és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat jövőbeni együttműködéséről.
Halina Macjuk, a bölcsészettudományok doktora felvetette, hogy jó lenne bevezetni az ukrán nyelv oktatását a magyarországi felsőoktatási intézmények szlavisztika tanszékein, illetve kulturális-ismeretterjesztő kirándulásokat szervezni az ukrán fiataloknak Magyarországra (Hrihorij Szkovoroda nyomában, a Dnyeszteri sellő kiadásának helyszínére, stb.). A magyarországi ukránok viszont annak a fontosságára hívták fel a figyelmet, hogy biztosítani kellene az ukrán filológushallgatóknak az ukrajnai részképzést, többek közt a lvovi Iván Franko Egyetemen.
Okszana Szapeljak néprajzkutató, a történettudományok kandidátusa javasolta, hogy jelentessenek meg egy folyóiratot, amely bemutatná a széles olvasóközönségnek a határon túl élő ukránok életét és tevékenységét. Ruszlana Bubrjak, a lvovi Vallástörténeti Múzeum munkatársa meghívta a magyarországi ukránokat A vallás története Ukrajnában elnevezésű, évente megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos tanácskozásra.
Igor Kalinec Sevcsenko díjas megköszönte a magyarországi ukránoknak, hogy részt vehetett az 1932-33-as ukrajnai éhínségről rendezett nemzetközi konferencián, amelyet 2003-ban, a Terror Háza Múzeumban rendeztek. A rendezvényt követően Kalinec úr egy, a magyarországihoz hasonló múzeum létrehozását javasolta a lvovi városvezetésnek, és felvetése meghallgatásra talált: a munka elkezdődött. Ebből is látszik, hogy a Magyarországon élő ukránokkal fenntartott kapcsolatok jótékony hatást gyakorolnak mindkét fél kulturális gyarapodására.  
Irina Kljucskovszka, a Nemzetközi Diaszpóra Intézet igazgatója mindenkit meghívott az Ukránok Világkongresszusa igazgatótanácsának 2009. augusztus 20-21-én, Lvovban sorra kerülő tanácskozására.