№3(101)
május - junius
2009 év

„Jó, hogy nem legyintettek rá Ukrajnára”
Viktor Juscsenko az ukrán közösség vendége volt

foto

„Feltámadt Krisztus!” – köszöntéssel lépett be Viktor Juscsenko az Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központ helyiségébe. A vendégekre nagy hatást gyakoroltak ezek a szavak, hiszen az ország függetlenségének 18 esztendeje alatt egyetlen államfő sem köszöntötte a határon túli ukránokat a szívükhöz ennyire közel álló üdvözléssel.
Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy ez nem egy protokolláris vizit, hanem baráti látogatás. Viktor Juscsenko nagyra értékelte a magyarországi ukrán közösség kulturális tevékenységét, és köszönetet mondott mindezért a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületnek és az Ukrán Országos Önkormányzatnak. „Önök egy kicsiny közösség, ám hatalmas ambíciókkal… Önök mindig cselekszenek valami hasznosat, mindig okoznak meglepetéseket…” Az államfő kiemelte, hogy a határon túli ukránok aktivitása nélkül nem lenne ilyen a nemzeti kultúránk, ilyen magas az erkölcsiségünk és szellemiségünk. „Ámulatba ejt az Önök munkája. Jó irányban haladnak, jó, hogy nem legyintettek rá Ukrajnára” – mondta Viktor Juscsenko.
Kravcsenko György, az UOÖ elnökhelyettese a vízumrendszer szigorának enyhítéséről kérdezte az államfőt, aki elmondta, hogy az utóbbi időben az EU vezető politikusaival folytatott valamennyi megbeszélésen szóba kerültek az utazási lehetőségek könnyítését érintő kérdések. Ezen a területen honfitársaink számos kellemetlen – közigazgatási, pénzügyi és jogi – procedúrával találkoznak. Eddig még nem született egységes, normatív döntés a vízumrendszer liberalizálásáról – válaszolta az elnök. A közeli hozzátartozók utazásának megkönnyítése távolról sincs a sor végén akkor, amikor az ukrán diplomaták brüsszeli kollégáikkal tárgyalnak. Az elnök szavaiból kitűnt, hogy Ukrajna „elment a falig” az Unióban e kérdést illetően. Viktor Juscsenko megígérte, hogy Ukrajna képviselői előbb-utóbb elérik, hogy érzékelhető változások álljanak be a vízumrendszerben, horribile dictu megszűnjön az állampolgárainkat sújtó vízumkényszer.
Hartyányi Jaroszláva megköszönte az államfőnek a magyarországi ukrán közösség iránt tanúsított figyelmét, a kulturális kezdeményezések támogatását és a folyamatos párbeszédet.

Tudósítónktól