№3(131)
július - szeptember
2015 év

„Szülőföldünk, Ukrajna”

Idén tavasszal egy újabb rendezvénytípussal-foglalkozással bővült a budapesti ukrán közösség kulturális élete, hiszen az újonnan alakult Erzsébetvárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat útjára indította a „Szülőföldünk, Ukrajna” eseménysorozatot, mely az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
A rendezvény sorozat kapcsán Grexa Liliána, az Erzsébetvárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a következőket mondta el: „A „Szülőföldünk, Ukrajna” foglalkozások célja, hogy gyakorlati tapasztalással, élményekkel gazdagodva őrizzük hagyományainkat, saját kézzel készítsünk olyan tárgyakat, amelyek az ukrán népi kultúrában fontos szerepet töltenek be.
 Így az első foglalkozásunk tematikája az anyák napjához kapcsolódóan a hagyományos ukrán Motanka babák készítése volt. A kötözéssel, anyagból készült babák készítése közben megtudtuk, hogy a Motankáknak milyen szakrális erőt tulajdonítanak a kultúránkban.”
A következő foglalkozás a Gyereknaphoz kapcsolódott, melyet a Kőbányai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezett. Ezen a foglalkozáson a gyermekek és az édesanyák is gyöngyöt fűzhettek, valamint elkészíthették, a hagyományos piros-fekete fagyöngyökből álló nyakláncot.
A harmadik foglalkozás a Szent Iván ünnephez kapcsolódott, és természetesen a hagyományos virágkoszorúk fonását helyezte a központba, mely koszorúkat megszentelés után, a hagyományoknak megfelelően vízre bocsátottak a résztvevők.
„Szeretnénk folytatni a „Szülőföldünk, Ukrajna” rendezvénysorozatot, és bővíteni szeretnénk a foglalkozások tematikáját a történelem, irodalom és zene irányában, hogy a résztvevők minél szélesebb spektrumát megismerhessék Ukrajna kultúrájának. Nagyon örülünk neki, hogy a foglalkozásokon sokan részt vesznek, és külön köszönjük az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Erzsébetvárosi Önkormányzatnak a támogatást, valamint az együttműködő ukrán nemzetiségi önkormányzatoknak a közös munkát, és a foglalkozásvezetőknek az erőfeszítéseit, hogy minél több élménnyel gazdagítják a közösségünk életét”- tette hozzá Grexa Liliána, az Erzsébetvárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.