№3(131)
július - szeptember
2015 év

Ukránnyelvű tábor a Balatonon

foto

A hagyományos balatoni ukránnyelvű tábor az idén augusztus 3. és 10. között fogadta a gyerekeket. A festői környezetben található balatonföldvári Riviéra Hotel bő egy hétig volt az ukrán és a magyar gyerekek otthona. Hagyományainkhoz híven minden esztendőben fogadunk ukrajnai gyerekeket is. Ez alkalommal honvédő hőseink gyermekei érkeztek Ukrajna különböző vidékeiről: Dnyipropetrovszkból, Brodból (Lviv megye), Huszjatinból (Ternopil megye), Rivnéből – jött 20 gyerek, nevelőik kíséretében.
A tábor gazdag programmal várta a táborozókat. A rendszeres reggeli tornát nyíregyházi támogatóink vezényelték. Ezt követően került sor az ukrán- és magyar nyelvű, illetve kreatív foglalkozásokra, ukrán néptánc tanításra, és természetesen a balatoni strandolásra. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a nagy kedvencet, a gumiasztalt sem… Esténként a gyerekek a nevelőikkel együtt tanulták és énekelték az ukrán hazafias dalokat, megbeszélték napi élményeiket és diszkóztak.
A táborban dolgozó majd’ mindegyik nevelő pedagógusképesítéssel rendelkezett. A magyarországi oldalt dr. Sajtos-Zapotocsna Natália, Sikk Krisztina, Bernáth Viktória és Ferenc, Knyahinecka Uljana, Lajgút Szvitlana, Csányi Judit, dr. Stefuca Viktória, az ukrajnait Fedán Nyikita és Kejvan Nyina képviselte, de voltak idősebb mentoraink is Nyíregyházáról.
A gyerekeket életkor szerint, koedukált csoportokba osztották, és minden csoportra felügyelt egy nevelő. A csoportbeosztásnak köszönhetően a Magyarországon élő ukrán gyerekeknek módjukban állt tökéletesíteni ukrán nyelvtudásukat és szert tenni új barátokra. Az ukrajnai gyerekek pedig megismerkedhettek a magyar nyelvvel és az ország hagyományaival. Az ukrajnai gyerekek jártak az Országházban és a budapesti állatkertben is.
Sokéves hagyományunkhoz híven az idén is minden táborlakó részt vett a tihanyi hajókiránduláson. A gyerekek virágokat helyeztek el I. András magyar király és Anasztázia ukrán hercegkisasszony szobrának talapzatán, és elénekelték az ukrán himnuszt. A magyar himnusz az apátság altemplomában, András király sírjánál hangzott el. A tervezett program – ismerkedés a Tihanyi Apátsággal és egy történelmi témájú film megtekintése – után a gyerekek végigsétáltak a tihanyi lejtőkön, és rengeteg fotót készítettek a varázslatos félszigetről és a Balatonról.
A tábort a szokásos búcsúkoncert zárta, de ez alkalommal a hagyományos tábortűz helyett a gyerekek lámpásokból kirakták a „trizubot”, az ukránság háromfogazatú jelképét.
A gyerekek elköszöntek nevelőiktől, címeket cseréltek társaikkal, s eközben mindegyikük szemében megcsillant egy-egy könnycsepp.
Mindnyájan egy egész esztendőre feltöltődtek pozitív energiákkal, és máris türelmetlenül várják a következő nyarat.
A tábort az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával szervezték meg.

élménybeszámoló:

A táborban szerzett élményeket, a megélt, átélt eseményeket nem igazán lehet szavakba önteni. Elég, ha annyit mondok "a nyár legjobb hete volt". Egyszerűen az ott töltött idő minden perce öröm. A közös éneklések este, a csoport foglalkozások, vagy éppen egy közös reggeli, egy mosoly, a hangulat...mindenre jó szívvel gondolok. Lehet, kevésnek tűnik ez az egy hét, de sok mindenre elég. Amellett, hogy emberileg fejlődtem - nyitottabb vagyok mások felé, türelmesebb- még hasznosan is töltöttem el ezeket a napokat. Fejlődött a nyelvtudásom, szókincsem és betekintést nyertem a kint elő ukrán diákok életébe. Ezután sokkal jobban megbecsülöm azt, amim van. Köszönök a szervezőknek mindent! Egy hatalmas élmény volt, amire mindig emlékezni fogok!

Koroly Okszána

2015-ben is megrendezésre került az ukrán nyelvi tábor, a már jól megszokott helyszínen Balatonföldváron a Riviéra Park Hotelben. A tábor nagyon izgalmas és érdekes volt, számos barátság alakult. A programok is változatosak voltak, de a leggyakoribb elfoglaltság mivel a Balatonnál voltunk, a fürdés, és a napozás. De a parkban található trambulin is nagy népszerűségre tett szert. Illetve az egyik nap Tihanyba is ellátogattunk. Az ukrán gyerekekből álló kisebb csoport pedig a Velencei-tóhoz is elutazott, ahol egy másik ukrán tábor zajlott, meg a Parlamentbe is ellátogattak.

ROHÁLY LÉNÁRD

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy ismét eljöhetek ebbe a táborba, hiszen én már nem először táborozok, de mindig sok új élménnyel térek haza. A tábor rengeteg programmal vár minket. Egy hét a Balatonon nagyon sok idő. A strandolás és szórakozás mellett jut idő a tanulásra is. Énekelni, táncolni tanulunk és Tihanyba is ellátogattunk. Imádok táncolni és itt mindig sok új lépést tanulhatok. Nagyon szépen köszönöm, hogy ismét részese lehettem ennek a nagyszerű élménynek.

Karina VASCSÁK

Az én családom Kárpátaljáról származik, így az ukrán nyelv nagyon közel áll a szívemhez. Az hogy az ukrán nyelv és kultúra ilyen közel áll a hozzám, az nem csak a családomnak köszönhető, hanem az én csodálatos tanárnőmnek, Szofilkánics Juditnak is, aki a Vasárnapi Ukrán Iskola által lehetővé teszi a fejlődésünket és tanulásunkat. A különböző programokkal, amelyeket nekünk és családjainknak szervez, jobban megismerjük és magunkévá tesszük az ukrán nemzeti kultúrát. Az idei évben ebből az iskolából is elballagtam, így idén már nem diákként, hanem önkéntesként vettem részt az ukrán nyelvi táborban. A gyerekek mindig is közel álltak hozzám, így nem jelentett számomra problémát, hogy a diákokra kellett idén felügyelnem és besegítenem a különböző feladatokban. Idén is, mint eddig minden évben mióta a tábor hűséges diákja vagyok a Balaton parton került megrendezésre a tábor. Rengeteg program volt, amit nem csak a kisebbek, de mi felnőttek is élveztünk, ilyen volt például a tetkókészítés, a gyöngyfűzés és a Tihanyi kirándulás, ahová hajóval mentünk és ahol megtekintettük a Tihanyi Apátságot és megkoszorúztuk Anasztázia királyné és András király szobrát. Majd a hőség enyhítése képen még fagyit is ettünk, végül az ajándékok megvásárlása után hazaindultunk. Az én személyes kedvencem az ukrán néptánc megtanulása volt, amit kicsik és nagyok egyaránt élveztünk, a másik kedvencem a közös esti programok voltak, ahol megtanultunk számos ukrán dalt és ahol rengeteg vicces feladatot játszottunk minden este. A diákoknak esténként diszkót rendeztünk, ahol mindenki kivétel nélkül táncolt, hol ukrán népzenére, hol modern zenére. Persze napközben sokat hűsöltünk a Balatonban, mert szerencsére csodálatos időnk volt. Számomra öröm volt nézni, ahogy a gyerekek élvezik az ukrán tábort és azt is, hogy most megláthattam a másik oldalát is a tábornak, a szervezők tökéletes munkája által ez a tábor is mint eddig szinte mindegyik csodálatos volt és rengeteg élménnyel tért haza mindenki. Az ilyen táborba az ember bármikor szívesen elmegy, akár diákként vagy akár önkéntesként is.

Rohály Adrienn

Nagyon örültem, hogy idén is volt tábor! Sok új emberrel ismerkedtem meg, néhányukkal a tábor vége óta is tartom a kapcsolatot. Azon kívül, hogy a tábor is igazán jó volt, a nevelőtanárokkal is egy élmény volt megismerkedni!

BARKÓCZI DÁNIEL