№1(121)
jánuar - március
2013 év

Ukrajnai vendégek

foto

Február 13-án a Robert Schumann Intézettel történt megállapodás értelmében az Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központ látott vendégül 40 ukrajnai önkormányzati képviselőt, illetve az ukrajnai pártok néhány képviselőjét. A vendégek a Visegrádi Négyek demokratikus folyamataival ismerkedtek Magyarországon és Szlovákiában.
Az utazást az Európai Uniói finanszírozta. A küldöttség tagjainak átlagos életkora 30-35 év között mozgott. Ez az az életkor, amikor az ember képes megérteni az európai értékrendbe tartozó új ismereteket, akar és tud tenni hazája közösségéért. A küldöttséget Szabó Kinga, a projekt magyar vezetője kísérte.
A vendégek programjában külön pontként szerepelt a találkozás a Magyarországon élő ukránok társadalmi és kulturális szervezeteinek vezetőivel. Megtisztelve a találkozó résztvevőit, a küldöttség néhány tagja hímzett ukrán inget öltött.
Az ismerkedést az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület alakulásának történetéről és jövőbeni célkitűzésiről tartott beszámolóval kezdte Hartyányi Jaroszláva, majd számos dokumentumot osztott ki a vendégeknek, bemutatta a könyvtárat és a múzeumot, valamint a Magyarországon élő ukrán festőművészek alkotásait bemutató kiállítást.

A küldöttség tagjai élénken érdeklődtek a magyarországi ukrán kisebbség közösségi élete iránt, és módjukban állt felmérni az elmúlt két évtized sikereit. A vendégek véleménye szerint az ilyen kis létszámú közösségek tevékenysége modellként szolgálhat arra, miként kell gondoskodni a nemzeti önazonosság megőrzéséről és gazdagításáról. A vendégek meghívták Ukrajnába Hartyányi Jaroszlavát, hogy beszéljen a fiataloknak az UOÖ és a MUKE, illetve az ukránok európai és világszervezete tevékenységéről.