№6(104)
november-december
2009 év

Szent Ányos napja Tihanyban

foto

A Tihanyban, Magyarország egyik legismertebb apátságban nagy magyar-ukrán ünnepségre került sor az apátság védőszentje, Szent Ányos napja alkalmából. Nyolc esztendővel ezelőtt, a városi önkormányzat és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat összefogásának eredményeképpen avatták fel itt I. András magyar király és Anasztázia királyné (Bölcs Jaroszláv, kijevi nagyfejedelem leánya) szobrát. Attól kezdve az ukránok hagyományosan leróják tiszteletüket a Tihanyi Apátságot alapító (1055) királyi pár előtt.
Az idei megemlékezésre Budapestről, Szegedről, Várpalotáról, Székesfehérvárról és Komáromból jöttek el az ukránok. A méltóságteljes koszorúzási ünnepségen részt vett Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete, Korzensky Richárd tihanyi főapát, Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, és helyettesei: Kravcsenko György (a komáromi ukrán önkormányzat elnöke) és Sajtos Natália (a szegedi ukránok vezetője), valamint Szabó Jaroszláva a várpalotai és Mátyás Júlia, a székesfehérvári ukrán önkormányzat elnöke, és még sokan mások. Az esemény ünnepélyességét fokozta a gyönyörű ukrán muzsika a Kárpátaljai Népi Együttes fúvós zenekarának előadásában.
Szent Ányos napja alkalmából ünnepi szentmisét celebrált Márffy Gyula veszprémi és Seregély István egri érsek. Korzensky Richárd főapát két nyelven köszöntötte a híveket és az ukrán vendégeket, beszélt az alapítók óriási történelmi érdemeiről, többek közt arról, hogy a XI. században megvédték Magyarországot a pogányoktól, és mindörökre megerősítették az országban a keresztény hitet.