№6(104)
november-december
2009 év

Requiem az áldozatokért

foto

A Magyarországon – Budapesten, Komáromban, Vácott és sok más városban – élő ukránok november 28-án, szombaton emlékeztek meg az ukrajnai éhínség ártatlan áldozatairól. A Petőfi téren álló emlékjel talapzatán elhelyezte a megemlékezés virágait a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, az Ukrán Országos Önkormányzat, az egyes települések ukrán önkormányzatai és a magyarországi Ukrán Nagykövetség. Az emlékezők gyertyát gyújtottak az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatainak emlékére.
Ugyanazon a napon Puskás László atya emlékező szentmisét celebrált a kommunista rendszer sok millió ukrán áldozatának emlékére a budapesti Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központban.
Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, miért ezen a napon emlékeznek a világ ukránjai a 76 esztendővel ezelőtt történt szomorú eseményekre. Az elnök asszony köszöntötte a rendezvény díszvendégeit, Hegedűs István és Hídvégi Igor dokumentumfilmeseket, az Éhínség Ukrajnában című film alkotóit.
A vetítést követően Dmitro Tkacs nagykövet osztotta meg gyermekkori emlékeit a jelenlévőkkel. Elmondta, mikor hallott először a felnőttektől azokról a szörnyűségekről, amelyek végigsöpörtek szűkebb hazáján, Vinnyica megyén. A nagykövet megköszönte az M1 közszolgálati televízió csatorna munkatársainak munkáját. Dmitro Tkacs kiemelte annak a fontosságát, hogy a filmet az Atlanti-óceán mindkét partján, számos országban vetítették 2008-ban és 2009-ben.
Jaroszlava asszony emlékeztette a közönséget arra, hogy 2003-ban a magyar Országgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá azt a határozatot, amely az ukrán nép ellen elkövetett népirtásnak ismerte el az 1932-33-as ukrajnai éhínséget. Ezt azóta már 13 másik ország is megtette.
Köszönetet mondott a film magyar alkotóinak Kravcsenko György, a komáromi ukrán önkormányzat elnöke is, akit mélyen megérintettek a látottak, hiszen Dél-Ukrajnában született, ott, ahol egész falvak haltak ki az éhínség következtében.
Dmitro Tkacs és Hartyányi Jaroszlava díszoklevelet és emléktárgyakat adott át a film alkotóinak.

P.V.