№6(104)
november-december
2009 év

Jubileumi megemlékezés Londonban

foto

November 13. és 15. között, Londonban, a Nagy-Britanniában élő ukránok szövetségének székházában került sor az Ukránok Európai Kongresszusának XII. tanácskozására. Az idei kongresszus jubileumi volt: pont 60 esztendővel ezelőtt alakult az UEK elődszervezete, az Európai Ukrán Közösségek Koordinációs Tanácsa. Európa 22 országából 19 ukrán társadalmi szervezet küldöttei és számos, Angliában élő ukrán vett részt a kongresszus munkájában. A tanácskozás előestéjén a londoni Ukrán Nagykövetség fogadáson látta vendégül a jubileumi kongresszus küldötteit.
A hagyománytiszteletre jellemző, hogy a jubileumi kongresszust ugyanazon a helyen, ugyanabban a történelmi teremben tartották ahol, az 1949-ben megalakult a koordinációs tanács. Hartyányi Jaroszlava, az UEK elnökségének elnöke köszöntötte az elődszervezet tíz, immár koros alapító tagját, akik az ukránok érdekében végzett úttörő tevékenységükért megkapták az UEK emlékérmét.
A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták az alapítók visszaemlékezéseit, és a szervezett ukrán közélet megteremtésének kezdeti lépései során, a háborút követő esztendőkben szerzett tapasztalataikról szóló beszámolókat. Omeljan Koval, a Belgiumban élő egyik alapító tag rossz egészségi állapota miatt, sajnos nem tudott részt venni a jubileumi megemlékezésen. Hasonló okból hiányzott a díszvendégek közül Volodimir Koszik, a párizsi Sorbonne professzora is. Kitüntetéseiket a belgiumi és franciaországi ukrán közösségek képviselői vették át a nevükben.
Egy ideig – az Ukránok Világkongresszusának 1967-es alapításáig – az UEK koordinálta az ukrán közösségek tevékenységét nemcsak Európában, hanem szerte a nagyvilágban – jegyezte meg Hartyányi Jaroszlava.
A londoni jubileumi megemlékezés díszvendégei között köszönthettük Jevhen Csolijt, az Ukránok Világkongresszusának újonnan megválasztott elnökét, és Ukrajna angliai nagykövetét, aki tíznél több, a kongresszusnak címzett üdvözlő levelet olvasott fel. Táviratot kaptunk Viktor Juscsenko ukrán államfőtől, Volodimir Litvin parlamenti elnöktől, Petro Porosenko külügyminisztertől, Okszana Bilozirtól, a Mi Ukrajnánk és az Egységes Központ képviselőjétől, Omeljan Kovaltól Belgiumból, Jurij Restától Lengyelországból…
A kongresszus munkájának keretében meghallgattuk az UEK főtitkárának, az elnökség elnökének és a bizottságok vezetőinek beszámolóit. Ezt követte a jövőbeni feladatokról szóló vita, a beszámolók megtárgyalása, a javaslatok és a kritikai megjegyzések felvetése.
Az UEK vezető szerveinek megválasztására hatással volt a sok új arc megjelenése. Az újak pozícióba kerüléséhez azonban változtatni kellett a szervezet alapszabályán, minek eredményeképpen az elnökség létszáma 9 főre nőtt. Az elnökség új tagja lett Vira Konik Észtországból, Miroszláv Hocsak Szerbiából, Halina Maszljuk Görögországból. A küldöttek egybehangzóan meghosszabbították Hartyányi Jaroszlava, az elnökség elnökének mandátumát, amit nagy örömmel fogadtak a Magyarországon élő ukránok.
Az UEK XII. kongresszusának záróakkordjaként, folytatva a hagyományokat, a résztvevők emléktárgyakat és okleveleket vehettek át. Az UEK vezetősége azokat is elismerésben részesítette, akik közvetlenül ugyan nem vettek részt a szervezet munkájában, de különféle tevékenységükkel hozzájárultak a közösség ügyéhez. Ezek közé sorolhatók a nagy-britanniai ukrán egyesület képviselői, az ukrán egyházi személyiségek és mások.  Hartyányi Jaroszlava szerint ezek az emberek talán nem is számítottak szerény munkájuk elismerésére, mégis látszott rajtuk, hogy hálásak a fórum szervezőinek az irántuk tanúsított figyelemért. Többnyire az idősebb nemzedék képviselőiről van szó, akik nem szoktak hozzá a közönség felfokozott érdeklődéséhez, és jobban szeretnek a háttérben maradni.
- Ahogy elnéztem, hogyan reagálnak ezek az emberek arra, hogy még életükben megkapják megérdemelt kitüntetéseiket, ahogy elérzékenyülnek, látva, hogy nem feledkeztek meg róluk, amikor láttam, hogy hallgatják nemzeti imánkat, megértettem, milyen értékes útravalót kaptam tőlük a következő négy esztendőre – mondta Hartyányi Jaroszlava. – Nem lesz könnyű a következő ciklus, mert a szervezet megnőtt, új erőkkel gazdagodott, jönnek az új, friss ötletek, és senki sincs biztosítva a konfliktusos helyzetektől. Ez azonban nem tántoríthat el bennünket a közös munkától, a kompromisszumok keresésétől, a megfontolt és felelős irányvonal kialakításától.
A harmadik napon, az ünnepi szentmise keretében, amelyet Hlib Pancsisin metropolita celebrált, felidéztük a szervezet elmúlt években végzett tevékenységét, és megállapítottuk, hogy az ukránok készek összefogni a közös ügy érdekében. A misén az ukrán közösségek képviselőin kívül sok fiatal, ideiglenesen Angliában dolgozó honfitársunk is megjelent. Reméljük, hogy egy idő múlva elkezdenek érdeklődni az ukrán emigránsok idősebb nemzedéke által végzett közösségi munka iránt, gyarapítva a Nagy-Britanniában élő ukrán közösségek sorait. A hivatalos statisztika szerint ma Angliában közel 40 ezer ukrajnai munkavállaló dolgozik.

Tudósítónktól