№2(134)
április - június
2016 év

Ukrán konyhaművészet

Zöldsaláta

Hozzávalók: 1-1 csomag ruccola, újhagyma, zöldpetrezselyem és kapor, 1-2 uborka, 4 kemény tojás, 10 dkg juhsajt, 1 fej új fokhagyma, só és 20 dkg majonéz.

A leveles zöldségeket és a fokhagymát felaprítjuk, az uborkát kockákra vágjuk, a tojásokat és a juhtúrót lereszeljük. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, majd jól átforgatjuk a majonézzel. Díszíthetjük formára vágott zöldségekkel és szeletelt tojással.

Sárgarépával és hagymával sült hal tejfölös mártásban

Hozzávalók: Egy egész tonhal, tejföl, sárgarépa, hagyma, olaj, tojás, liszt, fűszerek, paradicsompüré.

A friss tonhalat megmossuk, felszeleteljük, tojásba és lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalán megpirítjuk (előzőleg a tojást sózzuk meg, keverjük bele a fűszereket és villával verjük habosra).
Egy lábosban olajon, fedő alatt pároljuk készre a szálasra vágott hagymát és a reszelt sárgarépát – ne takarékoskodjunk a mennyiséggel!
A tejfölt hígítsuk fel egy kevés vízzel, és alaposan keverjük össze a paradicsompürével.
Olajozzunk be egy sütőlapot, rakjuk rá a halszeleteket, borítsuk be a hagymával és a sárgarépával, majd öntsük rá a tejfölös mártást. A tepsit fedjük le, és 180°C melegített sütőben 30-40 percig süssük.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk