№5(97)
szeptember-október
2008 év

Ukrán konyhaművészet

Káposztaleves

Hozzávalók: ½kg hús, ½kg savanyú káposzta, 30 dkg brokkoli, ½ pohár rizs, 1-1 fehér- és sárgarépa, 1 édes zöldpaprika, 1 fej hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál kurkuma, 1 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, 2 cikk fokhagyma, 1 babérlevél, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy kapor, só és bors, ízlés szerint.
Az apró kockákra vágott húst olajon kissé összepirítjuk a hagymával és a liszttel, majd áttesszük egy nagyobb fazékba, felöntjük vízzel, és forrásig hevítjük. A forrásban lévő húslevesbe szépen, sorjában beletesszük a fehér- és sárgarépát, a félkészre párolt savanyú káposztát, a jól átmosott rizst, a rózsáira szedett brokkolit és a zöldpaprikát. Készre főzzük. A végén hozzáadjuk a sót, borsot, bazsalikomot, kurkumát, babérlevelet és a sóval eldörzsölt fokhagymát. Tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral kínáljuk.

Paprikás pulykasült bormártásban

Hozzávalók: 1 kg pulykahús, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt,½ pohár száraz fehérbor, só, feketebors és olaj a sütéshez.
Köret: 10 db édes zöldpaprika, 10 dkg szárított gomba, 1 fej hagyma, 1-1fehér- és sárgarépa, 1 édes alma, ½ pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, só, feketebors, babérlevél, citromfű.

A húsadagokat bedörzsöljük sóval és borssal, megforgatjuk forró olajban, majd serpenyőbe tesszük, és a paradicsompürével elkevert borban készre sütjük. Külön megpároljuk az apróra vágott gyökereket, a hagymát és paprikát. Ehhez a keverékhez adjuk az apróra vágott paradicsomot és almát, majd pedig a főtt és csíkokra vágott gombát. A sütés végén öntsük hozzá az enyhén megpirított liszttel és gombalevessel elkevert tejfölt, sózzuk és borsozzuk. A kész adagokat tálra szedjük, és a tetejükre halmozzuk a párolt köretet. Citromfű levélkékkel díszítsük. A pulykasültet kínálhatjuk kelt tésztából készült puffancsokkal is.

Lakodalmi kalács

Az ősz a lakodalmak ideje. Hogyan süssünk lakodalmas kalácsot otthon? Csak egy kis bátorságra, odafigyelésre, türelemre van szükség, és sikerülni fog.

Először is, készítsük el a kovászt. Tegyünk egy tálba 5 dkg elmorzsolt élesztőt, 1 pohár cukrot, ¾ evőkanál sót és egy kevés lisztet. Lassan hozzáöntünk 2½ pohár langyos tejet, jól összedolgozzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és megvárjuk, amíg megkel.
Amikor a kovász kétszeresére nőtt és a tetején megjelentek a hólyagocskák, ráütünk két egész tojást és két tojássárgáját, rászórunk 2 dkg vaníliáscukrot, és tehetünk hozzá egy pár csepp mandula aromát is. A keveréket jól összegyúrjuk, fokozatosan adagolva hozzá a lisztet, először 1 kg-t, majd mintegy 20 dkg-t. A tésztát alaposan kidolgozzuk, hogy könnyű legyen, és ne ragadjon a kezünkre. A végén hozzáadunk ½ pohár napraforgó olajat, és még egyszer jól kidagasztjuk. Minél alaposabb a dagasztás, annál ízletesebb a kalács. A tálat letakarjuk és várunk, amíg a tészta megkel. Ha megkelt, újra átdagasztjuk és kelesztjük.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, az egyik feléből cipót formálunk, és egy 25 cm átmérőjű, 5-7 cm magas, előzőleg kiolajozott sütőformába tesszük. A formában dombocskát formálunk a tésztából.
A tészta másik feléből leveszünk egy kisebb darabkát a díszítéshez. A nagyobb darabot három részre osztjuk, hosszú – kb. 60 cm – vékony csíkokat sodrunk, és fonatot készítünk. A fonatot óvatosan a dombocska köré kanyarítjuk, ügyelve arra, hogy a kalács teteje magasabban legyen. A félretett darabból készül a díszítés. Először is adjunk a tésztához még egy kevés lisztet, hogy keményebb legyen, aztán nyújtsuk ki vékonyra, és készítsünk virágokat, kalászokat, leveleket, rózsákat, bogyókat, stb. A tésztadíszeket alaposan rányomjuk a cipóra, nehogy sütés közben leessenek. A kalácsot pihentetjük, s ha újra megkelt, kétszer bekenjük tojással, és előmelegített, forró (210-220° C) sütőben 1 órát sütjük. Időnként forgassuk meg a kalácsot, nehogy megégjen. A vége felé fóliával is letakarhatjuk. Ha kalácsunk megrepedne, kenjük be a repedéseket tojással. Hurkapálcikával vagy kötőtűvel ellenőrizhetjük, megsült-e a kalácsunk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk