№4(132)
október - december
2015 év

Ukrán konyhaművészet

Sertéssült

Hozzávalók: 1,5 kg sertéskaraj vagy comb, só, víz és fűszerek.

Az elkészítés módja: A húst alaposan mossuk meg, áztassuk be sós vízbe (3 liter hideg víz és 3 evőkanál só). Három napon át kétszer-háromszor cseréljük a sós vizet. A harmadik napon vegyük ki a húst a vízből, töröljük szárazra, alaposan kenjük be a fűszerkeverékkel, csomagoljuk be alufóliába, és 170° C 40 percig pároljuk, majd nyissuk fel a fóliát és még 30 percig süssük, amíg szép piros nem lesz.
A sütési idő a hús vastagságától függ, minél vékonyabb, annál hamarabb készül el.

Sült pulyka

Hozzávalók: egy 1,5 – 2 kg pulyka, egy pohár száraz fehér bor, egy evőkanál paradicsompüré, 1 – 2 evőkanál liszt, margarin vagy olaj a sütéshez, őrölt bors, só, babérlevél.
A körethez: 500 g savanyú káposzta, 100 g szárított gomba, 2 paprika, 2 fej hagyma, egy pohár tejföl, egy teáskanál liszt, egy teáskanál cukor és babérlevél.

A pulykát kenjük be olajjal, dörzsöljük be sóval és borssal, tegyük tepsibe és kezdjük el sütni, közben locsolgassuk a borral kevert paradicsompürével.
Külön pirítsuk meg a hagymát, a káposztát és a paprikát, a végén adjuk hozzá a csíkokra vágott, főtt gombát. A lisztet keverjük el a gomba főzőlevével, a sóval, a cukorral, és tegyük bele a babérlevelet.

Karácsonyi diós sütemény

Hozzávalók: 125 g bármilyen gyümölcsszörp, 50 g vaj, 100 g cukor, 2 evőkanál tej, 250 g liszt, egy csomag sütőpor, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál citromlé, 200 g dió.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a szörpöt, a cukrot, a vajat és a tejet, majd gyenge lángon melegítsük fel, hagyjuk kihűlni és tegyük a hűtőszekrénybe.
A lisztet keverjük össze a fűszerekkel és pirítsuk meg a diót.
A fűszerekkel összekevert lisztet dolgozzuk össze a hűtőszekrényből kivett keverékkel, gyúrjuk össze, majd a tésztát nyújtsuk ki fél centi vékonyra, vágjuk rombuszokra vagy négyzetekre, tegyük sütőpapírra, szórjuk meg felaprított dióval, és 190 fokon 10-15 perc alatt süssük készre.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk