№4(132)
október - december
2015 év

A veszprémi ukránok őszi rendezvényei

A Veszprémben élő ukránok két nagy rendezvény házigazdái voltak ezen az őszön. Szeptember 10-én a Polgármesteri Hivatal Kossuth Lajosról elnevezett dísztermében ünnepelték meg az Ukrán Függetlenség Napját. A városi ukrán önkormányzat a Madarak mozgalom színházának A madarak nem alszanak című darabját ajánlotta az ukrán, illetve az érdeklődő magyar közönség figyelmébe. A nézőket a könnyekig meghatotta az előadás és a fiatal művészek, Bondarcsuk Mikola és Domokos Ágnes játéka.
November 7-én, az Agora Művelődési Házban immár hatodik alkalommal rendezték meg az Ukrán Kultúra Napját. A változatos műsor a gyerekek kézműves foglalkozásával indult, akik Petrovszka Viktória irányításával rongybabát készítettek. A művésznő olyan sikeresen tudta magával ragadni a jelenlévőket, hogy a gyerekekhez kisvártatva csatlakoztak az anyukák és a nagymamák is. Közben Viktória mesélt a babakészítés történetéről és az ukrán családokban betöltött szakrális szerepükről.
A legkisebbek kézműves foglalkozását követően került sor a festő és muzsikus Ljubomír Borscs Fantázia címet viselő, akvarelleket bemutató kiállításának megnyitójára. A tárlatot dr. Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének első helyettese nyitotta meg. Ismertette a közönséggel a művész életpályáját, és azt is elmondta, milyen hatással voltak rá az alkotások.
Zakar Irina, a városi ukrán önkormányzat elnöke és férje, Zakar Csaba a fehér asztalhoz invitálta a vendégeket, akik megkóstolhatták az ukrán konyha jellegzetes fogásait, a főtt burgonyával és sajttal töltött varenikit (derelyét), az ukrán szalonnát és rozskenyeret, valamint a híres-nevezetes kvaszt.
Az est folytatásaként a meghívottak Nincz Erzsébet és Ljubomír Borscs zongorajátékában gyönyörködhettek. A két művész társaságában színpadra léptek a tanítványok, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneiskola tanulói is. A közönséget elvarázsolta J. Sztepovij muzsikája Ljubomír Borscs interpretálásában. Nincz Erzsébet a tanítványaival lépett a hallgatóság elé, akik hegedűn, gitáron, zongorán, klarinéton és más hangszereken játszottak. Az est további részében Kuprij Olena Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka verseit szólaltatta meg ukrán és magyar nyelven.
A hangulatos rendezvény elnyerte a közönség tetszését, és elismerően számolt be róla a helyi sajtó és televízió is.