№2(130)
április - június
2015 év

Ukrán konyhaművészet

Töltött csirke

Hozzávalók: Egy nagyobb csirke, 2 evőkanál vaj, egy gerezd fokhagyma, két tyúkhúsleves kocka.
A töltelékhez: Egy pohár rizsdara, 20 dkg bacon, a csirke mája, egy evőkanál vaj, egy fej hagyma, fél pohár zsemlemorzsa, só és őrölt bors.
A körethez: Kétmaroknyi spenót, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál vaj, só és bors.
A mártáshoz: Három evőkanál vaj, három evőkanál tejföl, két evőkanál liszt, egy gombaleves kocka.

A szétnyomott fokhagymát és az összetört leveskockákat keverjük krémesre a vajjal, majd kenjük be vele kívülről és belülről a csirkét. Az így előkészített csirkét 20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
Főzzük meg a rizsdarát, vajban süssük meg a felaprított csirkemájat, az apróra vágott hagymát és bacont, keverjük hozzá a zsemlemorzsát, 1-2 percig pirítsuk. A keveréket forgassuk össze a rizzsel, jól dolgozzuk össze, sózzuk, borsozzuk, és töltsük meg vele a csirkét. A nyílásokat zárjuk le hústűvel, a lábakat kössük össze cérnával. 40-60 percig süssük a csirkét, közben forgassuk és öntözzük a kisült pecsenyelével.
A körethez vajban pároljuk meg az előkészített spenótot és fokhagymát, amit szintén sózunk és borsozunk. Ezután készítsük el a mártást. Vajon pirítsuk meg a lisztet, adjuk hozzá az elmorzsolt gombaleves kockát és a tejfölt, s folyamatosan kevergetve töltsünk hozzá annyi vizet, hogy a forrást követően közepesen sűrű mártást kapjunk.
Tálalás előtt szeleteljük adagokra a csirkét. A tányéron rendezzük el a köretet, tegyük rá a húst, az egészet öntsük le a mártással és szórjuk meg felaprított zöldpetrezselyemmel.

Nyári pite

Hozzávalók: Hat evőkanál liszt, két evőkanál cukor, egy csomag (10-12 g) élesztőpor és három pohár tej. A fentiekből kovászt készítünk, és 15 percig futtatjuk. Két tojás, fél pohár olaj, 8 pohár liszt és egy csipetnyi só.

A megkelt kovászhoz adjuk hozzá a két tojást, az olajat, a cukrot, és fokozatosan szórjuk hozzá a lisztet és a sót. A tésztát alaposan dagasszuk ki, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. Két percen belül sütésre kész tésztát kapunk, amit bármivel megtölthetünk.
Ha sósan kívánjuk elkészíteni, tölthetjük apróra vágott snidlinggel, fokhagymával, sajttal, két-három főtt tojással. Egy másik sós töltelékhez vegyünk egy doboz olajos halat, snidlinget, kaprot, egy felvert tojást és sózzuk ízlés szerint. A harmadik sós töltelék fél kg párolt gombával, két fej apróra vágott hagymával, 10 dkg kemény reszelt sajttal készül. A negyedik sós töltelékhez aprózzunk fel 30 dkg főtt csirkehúst, két főtt tojást, egy-egy csokor bazsalikomot és snidlinget.
Édes pitét készíthetünk 1 kg kimagozott, cukrozott meggyel, vagy 6-7 reszelt, lecukrozott, egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal ízesített almával.
A tésztát kinyújtjuk és egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, és a közepén szépen elrendezzük a tölteléket, majd a széleket alaposan összenyomkodjuk. Az olajazott sütőlapon úgy helyezzük el a süteményünket, hogy az „tapasztott” rész kerüljön alulra. Közben a tészta tovább kel. Sütés előtt kenjük be a süteményünket felvert tojással, és 150 fokon süssük szép pirosra. A kész süteményeket takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

Csokoládés diótorta

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg margarin, négy tojás, egy csomag sütőpor, 2-3 evőkanál tejföl, 30 dkg dió.
A krémhez: Fél liter tej, 20 dkg porcukor, 7 evőkanál liszt, egy csomag vaníliás cukor és 20 dkg vaj.
A csokoládémázhoz: 10 dkg csokoládé és 5 dkg vaj.

A liszttel, cukorral, margarinnal, négy tojás sárgájával és a sütőporral elkészítjük a tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk, és kerek formára kinyújtjuk. Mindegyik lapot vastagon kenjük be a tojásfehérjéből felvert habbal, szórjuk rá a darált diót, és egyenként süssük ki a lapokat.
A tejjel és liszttel készítsünk főzött krémet, amikor a sűrű massza kihűlt, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. A krémmel kenjük be a tortalapokat.
A vajat a csokoládéval olvasszuk fel, és öntsük rá a mázat a tortára, hogy a tetejét és az oldalát is lefedje.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk