№2(130)
április - június
2015 év

A mese ünnepe

foto

Május 16-án a Kőbányai Ukrán Önkormányzatnak meghívására Budapesten vendégszerepelt a kárpátaljai megyei bábszínház társulata. A Bavka tehetséges művészei a neves ukrán drámaíró, Mark Kropivnickij: Homa és a csuka című darabját mutatták be. A színes bábok, maszkok és kosztümök, a vidám zene, a tüzes ukrán dalok és táncok kicsiket és nagyokat egyaránt magukkal ragadták.
Az alábbiakban felidézzük néhány néző véleményét:
Djacsok Dzvinka (6 éves): Nagyon tetszettek a nagy, szőrös álarcok. Nem féltem, mert láttam mögöttük a színészeket. Tetszett, ahogy énekeltek, mint a csalogány. Nagyon tetszett még a hal, a csuka. Olyan volt, mintha élne. Nem is tudom, hogy tudták így megcsinálni. Próbáltam mögé nézni, de nem sikerült rájönnöm a titokra. Már sok hasonló mesét olvastam, de ilyen élményben először volt részem.
Tinta Szvitlana: Május 16-án négyéves kisfiammal néztem meg az ungvári Bavka bábszínház előadását. A kisfiam tágra nyílt szemekkel nézte a magával ragadó előadást. Nem minden műsor és művész képes felkelteni a legkisebbektől a kamaszokig terjedő korosztályok érdeklődését. A vendégművészek azonban még a felnőtteknek is élményt jelentettek.
Telizsenko Szvitlana: Őszintén köszönöm a szervezőknek és a művészeknek az élményt. Nagyon szeretnénk és hálásak lennénk, ha gyermekeinknek több hasonló élményben lenne része. Négyéves kislányommal néztük meg az előadást, aki a végén rögtön rá is kérdezett: mikor lesz a következő? Köszönjük a szervezőknek és a művészeknek.
Margitics Natália: Nem is tudom, mivel kezdjem, kinek köszönjem meg a remek előadást. Kislányom tátott szájjal és tágra nyílt szemmel követte az eseményeket. Később visszahallottam tőle a műsorban elhangzott ukrán népdalokat, amelyek bennünket, felnőtteket is dalra, táncra inspiráltak.
Nagyon hiányoznak nekünk az ehhez hasonló, ukrán nyelvű darabok. Köszönjük, és visszavárjuk a Bavkát!”
  Marija Vterkovszka: A mese olyan csodavilág, amelyből sohasem szeretnénk kilépni. Nagyon tetszett a Homa és a csuka. Az igazság legyőzi a hazugságot, a jó a rosszat. A szöveg, az ukrán dalok, a díszletek, jelmezek és a színészi játék harmóniája egyszerűen csodát teremtett. A szívem szorult össze, amikor néztem Máté és Dávid fiam tekintetét, hallgattam a nevetésüket, láttam a szemükben felcsillanó örömöt és kíváncsiságot. Mi kell még a boldogsághoz?– kérdezem. Az igazság az, hogy a külföldön élő gyerekeknek csak ritkán van módjuk anyanyelvükön elmerülni a mesék világában. Több hasonló alkalomra volna szükség.
A rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat, a VII. kerületi Ukrán Önkormányzat és a kárpátaljai megyei kormányhivatal támogatta.
Köszönjük a Kőbányai Ukrán Önkormányzatnak és a művészeknek a csodálatos előadást, és minden gyereknek azt kívánom, hogy része legyen minél több ilyen mesében, hogy olyan jók legyenek, mint Homa!