№1(129)
január - március
2015 év

Ukrán konyhaművészet

Hetman pászka

Hozzávalók:1 kg liszt, 22 g szárított élesztő, 1-1,5 pohár tej, 4 evőkanál vaníliás cukor, 10 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 teáskanál só, 20 dkg vaj, 2 teáskanál konyak, fél teáskanál őrölt kardamom, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 3 teáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 2 evőkanálnyi különféle aszalt gyümölcs és 3 tojás fehérje.

A lisztet szitálják meg, és keverjék össze az élesztővel. A tejet langyosítsák meg. Egy kisebb edényben készítsék el a kovászt: 30 dkg élesztős lisztet keverjék össze a vaníliás cukorral, és öntsenek rá egy pohár tejet. A keveréket mixerrel vagy habverővel keverjék csomómentesre, majd 30 percig hagyják kelni. Utána keverjenek hozzá még 20 dkg lisztet, dolgozzák át, takarják le egy konyharuhával, és meleg helyen pihentessék egy óra hosszat.
Az ősi hagyomány szerint a pászka tésztájának sárgának kell lennie. Ezért válasszák el a tojások sárgáját a fehérjétől, enyhén sózzák meg, és egy órára tegyék a hűtőszekrénybe. Ez alatt az idő alatt élénksárgára színeződnek.
Az így előkészített tojás sárgákat morzsolják el a cukorral és a sóval, öntsék rá az olvasztott vajat és a konyakot, jól keverjék össze és dolgozzák egybe a tésztával. A végén adják hozzá a maradék lisztet, a fűszereket, a citromhéjat és a tejet. A tésztát alaposan dagasszák ki, majd tegyék meleg helyre, hogy megkeljen.
Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát forgassák meg lisztben, majd dolgozzák össze a megkelt tésztával. A tojások fehérjét verjék kemény habbá, és fakanállal egy irányban keverve dolgozzák bele a tésztába.
A tésztát helyezzék sütőformába – harmadrészig kitöltve azt – és még félóra hosszat kelesszék, majd 180°C sütőben süssék 40-45 percig, ezután a hőfokot csökkentsék 160 fokra, és még 30 percig süssék.
Az elkészült pászkát öntsék le cukormázzal, amihez a tojásfehérjéket porcukorral keverjük egynemű masszává. Ízesíthetjük néhány csepp rum aromával. A pászkát díszíthetik mazsolával és színes cukorgolyócskákkal.

Házi sült kolbász

Hozzávalók: 2-2,5 kg sertéshúshoz (tarja, lapocka vagy comb) 50-60 dkg zsírszalonna, egy nagy fej fokhagyma, egy deci konyak vagy brandy, só, őrölt bors, szárított zöldfűszerek (bazsalikom, kömény, oregano), őrölt koriander és tisztára mosott sertésbél.

A húst vágják apró, kb. 1cm-es kockákra, 10-15 dkg szalonnát hagyjanak meg a sütéshez. Keverjék a húshoz a sót, borsot, koriandert, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Öntsék hozzá a konyakot és az egészet alaposan gyúrják át. Kézzel dolgozzanak, amíg a töltelék már nem lesz ragadós (legalább 15-20 perc). Egy órán át hagyják érni a tölteléket.
A tisztára mosott belet húzzák a húsdaráló erre a célra szolgáló töltőjére, és lazán töltsék bele a húst. A végeket kössék el cérnával, a kolbászt megtekerve készítsék el a kívánt méretű darabokat. Ne töltsék túl a belet, nehogy sütés közben felrepedjen, de az sem jó, ha légbuborékok maradnak benne.
Az elkészült kolbászt egy éjszakára tegyék a hűtőbe. Tekerjék fel karikára, és cérnával kössék át. Így kényelmesebb sütni vagy főzni a kolbászt.
Sütés előtt 4-5 cm távolságra mindkét oldalán szurkálják meg tűvel a kolbászt. Ha valahol légbuborékot látnak, azt is szúrják ki.
A forrásban lévő sós víz alatt csökkentsék a lángot, helyezzék bele a kolbászkarikát, és a forrástól számítva 5 percig főzzék, majd vegyék ki a vízből és hagyják kihűlni. A meghagyott szalonnát olvasszák ki, a zsírt öntsék le a szinte száraz tepertőről, és hűtsék ki.
Melegítsék fel a sütőt 220-240 °C-ra, a kolbászt kenjék át a kiolvasztott szalonnazsírral, és rendszeres időközönként megforgatva süssék meg. Addig süssék a kolbászt, amíg szép piros nem lesz. Általában 1-1,5 óráig szokott tartani. Az elkészültét a színe jelzi: piros, tehát készen van

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk