№1(129)
január - március
2015 év

Főpapi mise

foto

Gyertyaszentelő napján, február 15-én 14 órai kezdettel a budapesti görögkatolikus Szent Flórián templomban Joszif Miljan püspök, az Ukrán Görögkatolikus Egyház pasztorációs és migrációs osztályának vezetője részvételével ünnepi misét mutattak be, amelyen Andrij Hach és Damjan Haborij atyák segédkeztek. A liturgiában közreműködött a Szent Efrém férfikar.
A hagyományokhoz híven megszentelték a gyertyákat, és misét mondtak az Ukrajnáért életüket áldozó katonák lelki üdvéért.
A budapesti látogatás részeként az ukrán főpap ellátogatott az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület székházába.
Itt jegyeznénk meg, hogy az Ukrán Görögkatolikus Egyház missziós tevékenysége a keresztény értékeknek az emberi élet minden területén történő terjesztésére irányul, és szorosan kötődik a pasztorációs tevékenységhez.
Az Ukrán Görögkatolikus Egyház tisztában van küldetésével: az ősi egyházi hagyományokhoz híven terjeszteni Krisztus Evangéliumát és annak szellemében cselekedni. Tevékenységük középpontjában a hívek támogatása és az egyház építése áll.
Az Ukrán Görögkatolikus Egyház szülőhelyétől szerteágazva terjedt el a világban, felelősséget érez azon híveinek kielégítő lelkipásztori ellátásáért, akik különböző okoknál fogva olyan vidékeken élnek, ahol a görögkatolikus egyház nem rendelkezik kiépített rendszerrel. Az ilyen helyeken különösen nagy szükség van a pasztorációra.
Az Ukrán Görögkatolikus Egyház pasztorációs és migrációs osztálya a nagytiszteletű Ljubomir dekrétuma nyomán alakult 2008. szeptember 16-án, megerősítve az Ukrán Görögkatolikus Egyház Lviv-Brjuhovicsiban 2008. szeptember 2. és 9. között megtartott Püspöki Szinódusának döntését.
Az intézmény az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője és a Püspöki Szinódus égisze alatt, tanácsadó és koordináló szervezetként működik, lelkipásztori gondoskodással övezi a híveket azokban a térségekben, ahol az egyház nem rendelkezik kiépített intézményrendszerrel, illetve közreműködik az új egyházi struktúrák kialakításában.