№1(129)
január - március
2015 év

Müncheni konferencia

Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség parlamenti szószólója február 7-én, Leszja Sramkonak, a Németországi Ukránok Egyesülete elnökének meghívására vett részt Münchenben az Ukrán Szabadegyetem megalapításának 70. évfordulóján és a müncheni biztonsági konferencián. A Németországban élő ukránok tüntetést is szerveztek a bajor főváros központjában, támogatandó az orosz megszállók ellen a donyecki medencében harcoló ukránokat.
A fő előadókra – Vitalij Klicsko kijevi polgármesterre és Petro Porosenko ukrán elnökre – várakozva lehetőség volt beszédet intézni a 700 főt számláló tüntetés résztvevőihez. Talán a legfontosabb beszédet Hartyányi Jaroszlava mondta, aki emlékeztette a hallgatóságot, miért is gyűltek össze itt, az egyik legismertebb müncheni téren. – A második világháborút követően Németország vette a bátorságot és gyökerestől kiirtotta a fasiszta ideológiát. A mai, Putyin vezette Oroszország ennek éppen az ellenkezőjét teszi: életre kelti és erősíti a sztálinizmus szellemét – mondta Jaroszlava asszony.
A németek, a különféle nemzetiségi csoportok, fehéroroszok, grúzok, kurdok, stb. azért jöttek el a tüntetésre, hogy támogassák és szolidaritásukról biztosítsák Ukrajnát. Ott voltak a német sajtó és az orosz televízió munkatársai is. Az orosz tévések, német kollégáiktól eltérően nem kértek interjút az ukrán tüntetőktől.
A tüntetőkkel átellenben néhány tucatnyi baloldali ellentüntető a terrorszervezeteket éltette és orosz zászlókat lengetett. A két tábort rendőrkordon választotta el egymástól.
Délidőben csatlakozott a tüntetőkhöz Petro Porosenko ukrán államfő, aki hosszú beszédet mondott. Felszólalt még a német parlament egyik képviselője is, aki biztosította az ukránokat a felől, hogy a német tömegek támogatják Ukrajna küzdelmét a függetlenségért, demokráciáért, emberi jogokért és a korrupció ellen, illetve az átláthatóság elveire épülő gazdaság és az egészséges konkurencia megteremtéséért.
Hartyányi Jaroszlava elmondta, hogy a tüntetésen, a Németországi Ukránok Egyesülete által szervezett közös vacsorán, majd később, a vasárnapi mise alatt adományokat gyűjtöttek Ukrajnának. A Németországban élő ukránok köszönetet mondtak Magyarországról érkezett honfitársaiknak a tüntetés megszervezésében való aktív részvételükért, a szolidaritásukért és támogatásukért.

Tudósítónktól