№4(128)
okóber - december
2014 év

A csepeli ukránok aktívabb tevékenyégre hangolnak

A XXI. kerületi Ukrán Önkormányzat élére Stefuca Viktóriát választották. Az elmúlt 5 esztendőben ő képviselte a városrészben élő ukránok érdekeit.

„Sok tervünk van, amit szeretnénk a lehető legjobban teljesíteni. Ennek érdekében fórumra hívjuk a kerület ukránjait. A választási bizottság adatai szerint 28 személy regisztrált választási listánkra. Ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy akár többen is lehetünk, ha tekintetbe vesszük, hogy gyerekes családokról van szó.
A kerületi önkormányzat megígérte, hogy rendelkezésünkre bocsájt egy irodahelyiséget, amelynek közüzemi költségeit is átvállalja. Meglátjuk, milyen helyiséget kapunk, mert szeretnénk egy sarkot a Vasárnapi Iskola részére biztosítani.
Már három éves kortól szeretnénk foglalkozni a gyerekekkel, de szívesen látjuk a nagyobbakat, a 18-19 éveseket is. Úgy tervezzük, hogy hetente tartanánk foglalkozásokat.
Találkoztunk olyan ukránokkal, akiknek a családjában a szülők vagy a nagyszülők még jól beszélik az anyanyelvünket, és azt szeretnék, ha a magyar iskolákban tanuló fiatal nemzedék sem felejtené el. Vannak olyan gyerekek, akik értik, de nem beszélik a nyelvet. Egyesek tudnak olvasni, de nem beszélgetnek, mert más nyelvi közegben élnek. Ezek a pozitívumok már jelentenek némi kapaszkodót, van mitől elrugaszkodni.
Az az álmunk, hogy találjunk Ukrajnában egy olyan települést, amellyel a 76 ezer lakosú Csepel – Budapest egyetlen olyan kerülete, amely a Duna által körül ölelt szigeten fekszik – testvérvárosi kapcsolatot létesíthetne. Nemrég találkoztam a kerület civil rendezvényeit koordináló munkatársával, akitől megkaptam a konkrét dátumokat és rendezvényeket tartalmazó éves programot. Jövőre több művészeti fesztivál is lesz Csepelen, amelyre meghívták a kerületben élő nemzetiségeket, hogy bemutathassák kulturális programjukat. Csepelnek van egy színvonalas galériája, ahol ukrán művészek is bemutatkozhatnak”.