№2(126)
április - június
2014 év

Húsvéti Ökumenikus találkozó Miskolcon

foto

Világszerte ünnepelte Húsvét ünnepét 2014. április 20-án a kereszténység minden ága.
Az egybeesésre 4-5 évente kerül sor. Nagy szellemi és erkölcsi értelmű elsősorban az, hogy a kereszténység lényege a felebaráti szeretet, vagyis az egység, segíteni akarás és önzetlen áldozattétel.
Ezért immár másodszor került sor találkozóra április 26-án, a miskolci nemzetiségiek körében a miskolc-diósgyőri görög katolikus templomban.
Ez az összejövetel az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat javaslatára jött létre, melyet a sajtó és helyi tv is figyelemmel követett.
A program elejét Kovács Endre görög katolikus lelkész nyitotta „ Fényesheti Imaórával”, ahol mindenki imádkozott a békéért, szeretetért és Ukrajnáért.
A program az imaóra után a közösségi házban ünnepi fogadással folytatódott.
Mindenki hozott magával valamilyen húsvéti szentelt ételt: sonka, kolbász, pászka, hímes tojás, torma, édesség, bor.
Az atya ismét üdvözölte a híveket, arról beszélt, hogy fontosak az ilyen találkozók, amelyek hangsúlyozzák a béke megőrzését, a szeretet növelésér a szívekben, valamint erősíteni kell az egységet az emberek között, nem csak a vallási szférában.
Majd a szót átvette Ignácz Istvánné a Miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya. Azt mondta, hogy mindnyájunknak szüksége van arra, hogy összefogjunk, hogy a mi erőnk egységes legyen, különösen a jelenlegi bizonytalan helyzetben a világon. Szerinte ez az egység nagyon fontos valamennyi nemzetiség kulturális, nemzeti oktatási, hagyományőrző és nyelvi kérdésében.
Köszönetet mondott azért, hogy a jelenlévők tiszta szívből együtt imádkoztak  Ukrajnáért.
Az ünneplésen, helyi nemzetiségi vendégek megkóstoltatták ételeiket, beszéltek a húsvéti vallási szertartásokról.
Ez a nap felejthetetlen marad, mert ezen a találkozáson különleges ünnepi hangulat uralkodott, öröm, életteli optimizmus és hit abban, hogy a különböző nemzetiségi kultúrák és tradíciók egyesülhetnek.