№4(124)
október - december
2013 év

Lvovi zeneszerző szerzői est Miskolcon

foto

Miskolc kulturális életének jeles eseménye volt az interaktív találkozó Andrij Andrusko ukrán zeneszerzővel. Az esemény a Mihajlo Vihula által életre hívott Művészet határok nélkül rendezvénysorozat első fecskéje volt. Az érdeklődést bizonyította a Feledi Galéria zsúfolásig megtelt nagyterme.
Az est közreműködőit és a közönséget Ignácz Mária, a Miskolci Ukrán önkormányzat elnöke köszöntötte, majd átadta a szót az ötletgazda Mihajlo Vihulának. Külön ki kell emelnünk Ignácz Natália színvonalas szinkron-tolmácsolását, ami lehetővé tette a közönség és a zeneszerző közötti eleven párbeszédet.
Orosz Fanni Andrusko: Prelűd című szerzeményével lépett a közönség elé, Mihajlo Vihula: A pillanat suttogása című zeneművet adta elő, illetve elhangzott még néhány ukrán népdalfeldolgozás is.
A közvetlen, baráti hangulatban lezajlott találkozó, a koncert és a fogadás után tudósítónk néhány kérdéssel kereste meg az ukrajnai vendéget.

Mit gondol szerzeményeinek miskolci fogadtatásáról?

Nagy élményben volt részem, mert ezen az estén láttam beteljesedni egyik álmomat. A miskolci közönség érzékeny, érdeklődő. A számos kérdés, az őszinte párbeszéd bizonyította, hogy érdeklődnek zeneszerzői munkám iránt, és nyitottak az újdonságok befogadására.

Hogy tetszett a Prelűd megszólaltatása?

Fanni nagyon szépen játszott. Egyes részeknél azonban eléggé szabadon kezelte a ritmust. Valószínű, hogy ennek „genetikai” okai voltak, hiszen a magyar népzenében nincsenek az enyémhez hasonló ritmusok.

A személyes találkozást követően változott-e a véleménye Magyarországról?

Megértettem, hogy a magyarok nyitottak más nemzetek kultúrája felé, és emellett jóindulatú emberek. Többek között azt is megkérdezték tőlem, hogy Ukrajnában érdeklődnek-e a magyar kultúra iránt.

Ukrajnában is vannak a miskolcihoz hasonló találkozók?

Természetesen, csak nem olyan rendszeresen és gyakran, mint Miskolcon. Lvivben sok a kulturális rendezvény, nemcsak a színházak és a filharmónia okán, hanem azért is, mert nagyon sok művész él a városban. Az ittenihez hasonló kamara jellegű rendezvények viszont nincsenek, tehát van mit tanulnunk a magyaroktól.

Milyen hatással lehet ez a mini-turné további munkásságára?

Minden bizonnyal meg lesz a hatása, de még nem tudom, milyen. Még fel kell dolgozni az itteni élményeket.

Az est fő témája a népi motívumok felhasználása a klasszikus muzsikában…

A népi motívumok valóban hasznos ihletői munkásságomnak.

Holnap Szegedre utazik…

Amikor megérkeztem, nem tudtam, mire számíthatók. Egy más ország, más kultúra… A mai este után azonban türelmetlenül várom a találkozást a szegediekkel.

Tudósítónktól