№4(124)
október - december
2013 év

Az ukrán költészet ünnepe

Budapesten eredményesen zárult a Forrás országos ukrán vers- és prózamondó verseny

foto

A verseny november 23-án, az indulók regisztrációjával kezdődött a budapesti Ukrán Kulturális Központban. A versenyzők az ország különböző településeiről érkeztek. A legkisebbek három éves kortól indulhattak, a felnőttek számára nem volt korhatár. A zsúfolásig telt nézőtéren helyet foglaló vendégeket és a közönséget köszöntő Hartyányi Jaroszlava utalt arra, hogy az ukrán irodalom magyarországi megszólaltatóinak budapesti versenye immár hagyománnyá vált, és összekapcsolódik az 1932-33-as ukrajnai éhínség évfordulójához köthető megemlékezésekkel.

Ma azt látjuk, hogy közösségünk nem öregszik. Éppen ellenkezőleg – fiatalodik. Küldetésünk emlékezni a tragédiára, az ukrán nemzet ellen elkövetett genocídiumra, méghozzá minden olyan országban, ahol ukránok élnek – mondta Hartyányi Jaroszlava.

Érdeklődéssel figyelték a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek szereplését a csömöri 56-os veteránok szervezetének képviselői, akiket régi barátság fűz a Magyarországon élő ukránokhoz.
A legkisebbek szereplését követően kért szót Mihajlo Ratusnij: „Amikor látom, milyen nagy lelkesedéssel és ünnepi hangulatban szólaltatják meg a verseny résztvevői az ukrán verseket, meggyőződöm arról, hogy az önök közösségében Ukrajna tovább él, és az ukrán szellemiség sem tűnik el, hiszen önök őrzik anyanyelvünket, kultúránkat, néphagyományainkat és nemzeti önazonosságunkat. Kis ajándékokat hoztunk a versenyzőknek Kijevből. Külön szeretnék köszönetet mondani Felföldi Annamáriának a szépen előadott Sevcsenko versért. A Kobzos születésének 200. évfordulójához kötődően szeretném megajándékozni őt egy naptárral, amely Sevcsenko verseit tartalmazza, és egy, a költő megzenésített verseit tartalmazó CD-vel”.
Ludmilla Csecselj, a zsűri elnöke sem rejtette véka alá örömét: „Korábban jártam már a párizsi, bécsi és más külföldi ukrán kulturális központokban, de Budapest a szó szoros értelmében levett a lábamról. Sírtam, nevettem, önfeledten tapsoltam. Szinte azt is elfelejtettem, hol vagyok, annyira otthon éreztem magam önöknél”.
Mihajlo Junger, az Ukrán Nagykövetség tanácsosa az összbenyomását összegezve kiemelte, hogy a legkisebbek voltak a mostani verseny igazi győztesei: „Ez az új nemzedék fogja tovább vinni az ukrán nyelvet és kultúrát” – mondta, és külön gratulált Risko Viviennek, Margitics Viktóriának és Szipea Patríciának. Kitért Sikk Márton előadásmódjának fejlődésére, Hugert Alex szép szavalatára, és ösztönző díjjal jutalmazta a kis Szofijka Sipajlót. Mihajlo Junger az Ukrán Nagykövetség elismerésére méltónak találta Csizmadia Tünde, Csonka Anasztázia, Siket Ervin, Popovics Adrián és Barkóczi Dániel szereplését. Hasonló elismeréssel szólt Margitics Vaszilkóról is, akinek előadásmódjában nyilvánvaló előrelépés tapasztalható.
A tanácsos a serdülők korosztályából Popovics Krisztinát, Korol Okszanát, Szabó Dánielt, Forgács Esztert, Iván Csillát, Kántor Rebekát, Pater Csabát és Csorba Edinát emelte ki. Mihajlo Junger szerint az idei verseny igazi nagy felfedezettje Felföldi Annamária, aki hitelesen tolmácsolta Sevcsenko beszédstílusát. A felnőtteknél az első helyezés méltán jutott Sütő Olenának, aki az ukránok honvágyát szólaltatta meg.
Az ukrán kultúra gyöngyszeme különdíjat Irina Sulik kapta a Térj vissza, pacsirta című daláért.

Tudósítónktól