№3(123)
július - szeptember
2013 év

Ukrán konyhaművészet

Gombával és rizzsel töltött tök

Hozzávalók: 1 kg tökhöz vegyünk fél pohár rizst, 0.5 kg friss gombát, 2 fej hagymát, a sütéshez 4-5 evőkanálnyi olajat, fél evőkanálnyi paradicsompürét, 1 evőkanálnyi lisztet, sót és borsot ízlés szerint, és a díszítéshez zöldpetrezselymet vagy kaprot

A tököt mossuk meg, a héját hámozzuk le, és vágjuk fel 5-6 cm vastag karikákra. Mindegyik lap közepéből kaparjunk ki egy kávéskanálnyit úgy, hogy 1 cm vastagon megmaradjon az alja. A tökkarikákat helyezzük az aljával felfelé egy serpenyőbe, fedjük le, és forró olajban 8-10 percig süssük. Ennyi idő alatt a tökszeletek kissé megpirulnak, megpárolódnak és megpuhulnak. A szeleteket megfordítjuk, enyhén megsózzuk és megtöltjük az alábbi módon készített töltelékkel: a rizst megfőzzük, olajban megpirítjuk az apróra szeletelt gombát, és összekeverjük a reszelt hagymával és a liszttel. A tölteléket sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze, és töltsük a tökszeletekbe, majd szórjuk meg zsemlemorzsával és locsoljuk meg olajjal. Sütőben pirulásig sütjük, majd leöntjük paradicsomlével, lefedjük és még 10 percig sütjük.
Paradicsommártással és aprított zöldpetrezselyemmel, vagy kaporral kínáljuk.

Hagyományos módon marinírozott paradicsom

Nincs ukrán ünnep paradicsom nélkül! A paradicsomot mindenki szereti. A marinírozott paradicsom megőrzi élettani értékeit és fenséges az íze. Tulajdonképpen mindenféle ételhez fogyaszthatjuk – a krumplitól a húsig és a halig…

Egy 3 literes üvegnyi mennyiséghez szükséges, közepes méretű paradicsommal, 1 édes paprikával egy hagymával (felkarikázzuk), 1 evőkanálnyi sóval, 3 evőkanálnyi cukorral és 100 g étkezési ecettel számolunk. A hozzávalókat készítsük elő: a paradicsomot mossuk meg, az üvegeket gőzöljük ki, a zárókupakokat főzzük ki.

A paradicsomot szorosan az üvegbe, vagy kisebb üvegekbe rakjuk, úgy, hogy az utolsó darab se „lógjon ki” az üvegből. Szórjuk rá a sót, öntsük be ecetes-cukros forró vízzel, és az üvegeket tegyük 5-6 percre egy nagy fazékba csírátlanítani. A fazék aljára tegyünk egy összehajtogatott konyharuhát, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a fazék aljával. A fazekat töltsük meg meleg vízzel, nehogy az üvegek megrepedjenek, majd az egészet forrásig hevítjük, és egy ideig forrásban tartjuk. Ezután az üvegeket zárjuk le, fordítsuk meg, és konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk.

Őszi pite

Hozzávalók a tésztához: 3 pohár liszt, fél pohár tejföl, fél pohár cukor, 1 csomag szárított élesztő (1g), fél csomag sütőpor (4 g), 10 dkg vaj.
A töltelékhez: 8-10 alma (adhatunk hozzá szilvát is), ízlés szerint cukor és őrölt fahéj, 1-2 evőkanálnyi darált mák.

Egy pohár vízben futtassuk meg az élesztőt, utána adjuk hozzá a többi alapanyagot, és gyúrjuk össze, fokozatosan adagolva az olvasztott vajat. A begyúrt tésztát 1 órára tegyük hideg helyre.
Amikor a tészta megkelt, a kétharmadát nyújtsuk ki fél cm vastagra.
A töltelékhez a felaprított gyümölcs felét a cukorral főzzük 10-15 percig, majd keverjük össze az összevágott nyers gyümölccsel, a maradék cukorral és fahéjjal. Az elkészült tölteléket terítsük szét a tésztalapon, a tetejére pedig csipkedjük rá a maradék tésztát, és szórjuk a tetejére a cukrozott mákot. 150°sütőben pirosra sütjük. Az elkészült pitét takarjuk le egy konyharuhával, hogy megőrizze a puhaságát.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk