№2(122)
április - június
2013 év

A Magyarországon élő ukránok jó ügyet szolgálnak

Damjan Haborij kijevi görögkatolikus pap nem ismeretlen a magyarországi ukrán hívek körében. Honfitársaink nagyon tisztelik Budapesten és már európai városokban végzett missziós munkájáért.

Mi célból jött most hozzánk?

Legelőször is szeretnék hivatkozni a nagytiszteletű Huzar Lubomír kardinálisra, az Ukrán Görögkatolikus Egyház korábbi vezetőjére, aki néhány évvel ezelőtti budapesti látogatása során megbizonyosodott arról, hogy szükség lenne egy ukrajnai görögkatolikus papra. Teltek az évek, és a probléma nem nyert megoldást. A kérdés azonban nem került le a napirendről, mert az egyház vezetése tisztában volt a Magyarországon élő ukrán hívek igényével. Remélem, hogy gondjaink hamarosan megoldódnak, hiszen a magyarországi ukrán közösség is minden tőle telhetőt megtesz ennek érdekében, és a hívek lelki támaszhoz jutnak egy állandó pap révén.

Milyennek ítéli az itteni ukrán közösséget?

Már számos itteni ukrán beszélgetőtársamnak elmondtam, hogy különleges módon a magyarországi ukrán közösség nem egy ukrán templom köré szerveződött, hanem a nemzeti és kulturális hagyományokra épült. Istennek hála, az itteni ukránok összetartanak, jó ügyet szolgálnak, példát mutatva a többi nemzetiségnek, hogyan éljenek és miképpen szeressék történelmi hazájukat.

Mennyire fontos az ukránoknak a mai ünnep?

A kereszténység felvétele óta követjük ezt a hagyományt. Az ünnep gyökerei a kereszténység kezdeteihez nyúlnak vissza, és valószínűleg mélyebbek az Ószövetségben hivatkozott ötvenedénél. Gyakran megesett, hogy az ötvenedik napon valamilyen csoda történt a hittestvérek életében. A keresztény hit szerint az ötvenedik napon a Szentlélek leszállt az apostolokhoz. Ez egy nagyon fontos ünnep, egyike az egyházi naptár tizenkét legnagyobb ünnepének. A mi bizánci szertartásunk még attól is különleges, hogy az ötvenegyedik napon ünnepeljük a Szentháromságot. Ukrajnában élő néphagyomány, hogy ezen az ünnepen zöld ágakat szentelnek. Örömmel láttam, hogy az itteni ukránok is ismerik a hagyományt, és tovább örökítik a fiatal nemzedékeknek.

Tudósítónktól