№2(122)
április - június
2013 év

A Kárpátok színei Budapesten

Interjú Pasztelják Ivánnal, a Kárpátok színe táncegyüttes vezetőjével és balettmesterével

Alkotói elképzeléseihez mérten hogyan alakult az Ön számára az utóbbi három év?

Számomra túl hosszú volt az a három év, ami alatt a magyar közönség nem láthatott bennünket. A Kárpátok színei együttesnek tavaly szeptembertől vagyok a vezetője. Hét hónap alatt állítottuk össze az új műsort, amit most mutattunk be a közönségnek. A diákokból álló új együttes új koreográfiákat tanult be és új viseletekben lép színpadra. Számos ukrajnai országos fesztiválon és versenyen veszünk részt – nem rossz eredménnyel.

Az eredmények akkor jönnek, ha a fiatalok már rendelkezni némi alaptudással, nemde?

Nem minden tanítványom dicsekedhet ezzel. Felvételkor azt nézzük, rendelkezik-e a jelentkező ritmusérzékkel, hallással és bizonyos testi adottságokkal. Nem minden gyerek – különösen a hegyi falvakból érkezők – rendelkezik megfelelő tánctudással, de az a tapasztalatom, hogy nagyon gyorsan tanulnak, és magabiztosan állnak a színpadon azok mellett, akik már hoztak magukkal bizonyos tánctudást. E tekintetben nagy szerepe van annak, akar-e, szeret-e táncolni a gyerek.

Mik a további tervei az együttessel?

A mostani felállásban úgy három és fél évig táncolhatunk. Addigra végeznek a diákjaink és elkezdhetnek dolgozni népi együttesek táncosaként, tánctanárként a művészképző iskolákban, vagy koreográfusként. Teljesen természetes, hogy az új csapat az új diákokból verbuválódik.

Ki bocsájtja a rendelkezésükre a próbatermet, ki szervezi és fizeti az utazásokat?

Elsősorban az iskola, de támogat bennünket a kárpátaljai megyei hivatal is abban, hogy elkészülhessenek a táncosok ruhái és cipői, és tőlük kapunk közlekedési eszközt is. Persze, keressük a szponzorokat is, csak sajnos nagyon kevesen vannak.

Az interjút lejegyezte: Ploszkina Vaszil