№4(120)
október - december
2012 év

Az ukrán színház új bemutatója

Október 25-én, az ukrán kozákság emléknapján a budapesti ukrán kulturális központban új, kortárs darab – Asszonyok vigyázzatok!  – bemutatójával jelentkezett a II. kerületben működő ukrán színház társulata. Andrij Kurejcsik színművéről Kormányos Alekszandra, a színház vezetője beszélt lapunk tudósítójának.

A darabban szereplő Serge Dubois-hoz hasonló amorózók minden korban és minden közösségben előfordultak.  Ezek olyan emberek, akik szeretnek más kontójára élni. A mostani már a kilencedik bemutatónk. A darabban szereplő nők nem a gyengébbik nem „klasszikus” képviselői, akiket könnyű az orruknál fogva vezetni, és akiket gyakran elvakít a féltékenység. Az általam megszemélyesített Marisabell szerint a miniszterelnök csak hiszi, hogy a világot a férfiak irányítják, a valóságban a kormányrúd a nők kezében van.

Fiscsenko Mihajlo az ungvári társulat tagja, és a budapesti ukrán színház állandó vendégművésze a következőket mondta a darab szerzőjéről:

Andrij Kurejcsik a fehérorosz származású, ma Ukrajnában, illetve Oroszországban élő, nagyon népszerű szerző. Darabjai műsoron vannak Kijevben, Harkivban, Ungváron…

Fiscsenko ungvári kolléganője, a pultosnőt  alakító Zaszuhina Natália a számára újdonságnak számító szerepkörrel kapcsolatos kezdeti kételyeit osztotta meg munkatársunkkal:

Nehéz dolgom volt, mert Ungváron soha nem játszottam ehhez hasonló szerepet. Mihajlo barátom azonban meggyőzött, és most már nagyon örülök, hogy elfogadtam a felkérést.

A diáklány szerepét alakító Olasz-Hartyányi Nikoletta az időhiányra panaszkodott:

Nagyon rövid volt a próbaidőszak, de nagyon igyekeztünk, mert megszerettük ezt az életszerű és mozgalmas darabot. Egy szó, mint száz: duzzad az erőtől és vidámságtól, igazán intenzív játékra készteti a színészeket.

Tudósítónktól