№3(119)
július - september
2012 év

Lviv-2012: Ifjúsági fórum

foto
Спільне фото учасників форуму біля пам'ятника І. Франку

2012. augusztus 26. és szeptember 1. között rendezték meg Lvivben az ukrán diaszpóra fiataljainak fórumát, amelyen 19 ország 40 ifjúsági vezetője vett részt. A rendezvényt az Ukránok Világkongresszusának ifjúsági tagozata szervezte, karöltve olyan ukrajnai ifjúsági szervezetekkel, mint a Fiatalok Nemzeti Mozgalma, a Fiatalok Nemzeti Kongresszusa, a Fiatal Szülőföld, valamint a Lviv megyei és városi tanács. A rendezvény lebonyolításában részt vett az UVK és Bohdan Havrilisin Jótékonysági Alapítványa.
A fórum és az Erős fiatal diaszóra – erős Ukrajna címmel rendezett konferencia ünnepélyes megnyitóját a Lviv megyei tanács üléstermében tartották. Az eseményen részt vettek a rendező és közreműködő szervezetek vezetői, többek közt Hartyányi Jaroszlava, az UVK első elnökhelyettese, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, a diaszpóra ifjúsági vezetői, ukrajnai ifjúsági szervezetek küldöttei, valamint a Lviv megyei és városi tanács képviselői.
 A fórum résztvevői számos fontos kérdést vitattak meg, többek közt az ifjúsági szervezetek hálózatának kiterjesztését, közös projektek megvalósítását, kulturális és oktatási tevékenységet, a szórványban és az Ukrajnában élő fiatalok kapcsolatainak szorosabbra fűzését és a nemzetközi alapítványokkal való együttműködést. A küldöttek megállapították, hogy idén az ukrán állam nem mutatott érdeklődést a külföldön élő ukrán fiatalokkal fenntartandó kapcsolatok erősítése iránt, és megállapodtak abban, hogy ösztönzik a kormányszerveket A diaszpóra ifjúsága komplex program és az ukrán ifjúsági internet portál kidolgozásában és megvalósításában való részvételre.
A külföldön és Ukrajnában élő fiatalok egybehangzóan elítélték a kormányzati szerveket a nyelvtörvénnyel, illetve a demokratikus és eurointegrációs folyamatok visszaszorításával összefüggésben, és felhívták a figyelmet arra is, hogy Oroszországban nagy nyomásnak van kitéve az ottani ukrán közösség. A fórum résztvevői felháborodásuknak adtak hangot az Ukrajnában tapasztalható politikai megtorlások miatt, és követelték Julia Timosenko és Jurij Lucenko ellenzéki vezetők szabadon bocsátását, illetve azt, hogy teljes jogú résztvevői lehessenek az ország politikai életének és a 2012. október 28-án sorra kerülő parlamenti választásoknak. A fórumon elfogadott egyik határozat értelmében, A diaszpóra fiataljai a tisztességes ukrajnai választásokért néven nemzetközi megfigyelő csoportot szerveznek, és ezzel párhuzamosan szerveződik a saját, legalább 200 tagot számláló megfigyelő csoportjuk is.
A program keretében a fiatalok virágokkal tisztelegtek a nagy ukrán költő, Ivan Franko szobránál, és születésének 156. évfordulója alkalmából kibontottak egy hatalmas, 40x60 méteres ukrán zászlót.
A hivatalos rendezvények mellett a fórum küldötteit számos kulturális program is várta. Részt vettek egy lvivi városnézésen, jártak a Sevcsenko ligetben és a külföldön élt híres ukrán énekesnő, Kvitka Ciszik múzeumában. A fórumot a külföldi és ukrajnai fiatalok művészegyütteseinek műsora zárta.

Az Ukránok Világkongresszusa a külföldi ukrán közösségek ernyőszervezete, amely több mint 20 millió ukrán érdekképviseletét látja el. Az UVK 32 ország ukrán szervezeteit fogja össze, és kapcsolatokat ápol még 15 ország ukránjaival. Az 1967-ben alakult nonprofit szervezetet 2003 óta nem kormányzati szervként, különleges tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ Gazdasági és szociális bizottságában.