№2(118)
április - június
2012 év

Veszprém vendégei voltunk

A Balaton közelében, hét magas, sziklás hegyen terült el ez a festői szépségű, ősi magyar város. A költők gyakran nevezik „a szelek városának” is. Veszprémet Szent István uralkodása idején alapították, és 1009-ben itt jött létre az egyik első magyarországi püspöki székhely, amely Gizella királyné és Szent István kora óta koronázási joggal rendelkezett. Ezért is nevezik Veszprémet „a királynék városának” is.
Az ősi város ékességei a mutatós cseréptetők, hangulatos udvarok, középkori emlékek, szép barokk villák és érdekes szobrok. A város jelképei közé sorolják a Gizella kápolnát, a Püspöki Palotát, a Szent Mihály templomot, István és Gizella emlékművét, a Tűztornyot, a viaduktot, a Noé bárkáját, Veszprém őrangyalának szobrát, és a város számos más jellegzetességét.
21 éve Gizella királyné emlékére rendezik meg a városban a „Gizella napokat”. Az idei ünnepi rendezvényekbe tevékenyen bekapcsolódott a Zakar Irina vezette városi ukrán nemzetiségi önkormányzat is. Az ünnepségsorozat keretében az itt élő ukránok az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület támogatásával Anasztázia királynéra – I. András magyar király feleségére és Bölcs Jaroszlav kijevi nagyfejedelem leányára – vonatkozó anyagokat gyűjtöttek össze, és adtak át a veszprémi Gizella Múzeumnak. Május 7-én, vasárnap a város főterén felállított színpadról az ukrán nemzetiségi önkormányzat nevében Zakar Irina köszöntötte a közönséget, és felkérte a programban szereplő ukrán résztvevőket, hogy kezdjék el műsorukat. Szabó Dániel előadásában magyar és ukrán nyelven hangzott el Tarasz Sevcsenko talán legismertebb költeménye, a Zúg, jajong a széles Dnyeper. Először láthatták a veszprémiek élőben a híres ukrán néptáncot, a Hopakot, amelyet Sitóné Olena koreográfus tanítványai adtak elő. Lazaruk Ivan Koszenko Scerzo és Hacsaturján Andantéját játszotta zongorán, Lazaruk Mikola pedig az Itt a tavasz és a Szonáta című műveket szólaltatta meg gitáron. Kusnir Anna egy csodálatos, Anyák napi dallal örvendeztette meg a közönséget.
A művészeti és kézműves vásáron bemutatkozott munkáival Borscs Lubomír, a Veszprémben élő, ismert ukrán művész. A vásznairól visszaköszönő kárpáti és balatoni táj és a veszprémi látképek elvarázsolták az ünnepség résztvevőit és látogatóit. A Budapesten élő Muzicsuk Anatolij standján ukrán emléktárgyak, ikonok, hímzések, ékszerek és a Hromada lapszámai között válogathattak az érdeklődők. A fogadáson az ukrán közösség tagjainak gyermekei virággal köszöntötték az édesanyákat. Jól sikerült ünnepnek lehettünk a részesei.

Tudósítónktól