№2(118)
április - június
2012 év

Sevcsenko-nap Várpalotán

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli az idén a Várpalotai Ukrán Önkormányzat. A mögöttünk hagyott évtized minden esztendejében megünnepelték a Nagy Kobzos, Tarasz Sevcsenko születésének évfordulóját. A várpalotai ukrán rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel az itt élő ukránok magyar barátai, az ukrán kultúra tisztelői, akik nagy élvezettel hallgatták a Majboroda Nemzeti Érdemes Bandura Együttes játékát. 
Katona Csaba polgármester-helyettes a következőképpen nyilatkozott élményeiről: „Számunkra érthetőek az ukrán népi dallamok és dalok, hiszen Önök, ukránok Sevcsenko-nap alkalmából minden esztendőben megörvendeztetnek bennünket kristálytiszta népművészetükkel”. 
Az estet Szabó Jaroszlava, a Várpalotai Ukrán Önkormányzat  elnöke nyitotta meg Sevcsenko: Végrendelet című versével, majd átadta a szót Hartyányi Jaroszlavának, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Ukrán Országos Önkormányzat elnökének, aki hangsúlyozta, hogy egy olyan európai közösségben hisz, ahol minden nemzet köteles védeni, gazdagítani és őrizni nemzeti identitását, mert ellenkező esetben az Európai Uniónak nincs jövője. Hartyányi Jaroszlava, élve az alkalommal, Dmitro Tkacs volt budapesti ukrán nagykövet és az Ukrán Országos Önkormányzat nevében emlékérmet adott át Dobszai Józsefnek. 
A várpalotai ukránok hálásak Dobszai Józsefnek azért, hogy immár két évtizede támogatja az itteni ukrán közösséget, segít megőrizni kultúráját és anyanyelvét. 
A várpalotai rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat támogatta.