№2(118)
április - június
2012 év

Budapesti Húsvét

Április 15-én, a Duna jobbpartján, a budai Szent Flórián görögkatolikus templomban találkoztak a pravoszláv és görögkatolikus ukránok, hogy együtt ünnepeljék a húsvéti ünnepet. Nemcsak Budapestről, hanem az ország több városából – Komáromból, Vácról és Székesfehérvárról – is érkeztek honfitársaink. Jó volt látni, hogy Krisztus feltámadásának örömünnepére olyan sok ukrán fiatal jött el, többek közt a Közép-európai Egyetem hallgatói is. Sok volt a fiatal család is, akik most először hozták el a templomba gyermekeiket.
Az ünneplőbe öltözött ukránok, közösségünk húsvéti kosarakat szorongató tagjai és a meghívott magyar vendégek zsúfolásig megtöltötték a szentélyt. Az ünnepi misét Puskás László görögkatolikus pap celebrálta a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő Szent Efrém férfikar közreműködésével, amely csodálatos húsvéti énekeket adott elő egyházi szláv nyelven. Puskás László azzal kezdte szentbeszédét, hogy köszönetet mondott a Mindenhatónak, amiért békében és nyugalomban köszönhettük ezt a napot, Krisztus feltámadásának napját. A mise végén sok honfitársunk részesült a szent áldozás szentségében. Végezetül Puskás László köszöntötte a megjelenteket az ünnep alkalmából, és felszólította a híveket, hogy szeressék egymást még jobban, hozzanak áldozatot szeretteikért, nemzetükért és hitükért, mert az igazi szeretet áldozatkész és önzetlen, hiszen természetéből fakadóan távol áll minden fajta önös érdektől. Háromszor hangzott fel az atya szájából a Krisztus feltámadt! , és háromszor visszhangzott a válasz: Valóban feltámadt!
Ezután a hívek átsétáltak a templom melletti kis parkba, ahol sor került a húsvéti kosarak – a pászkák, gyertyák, hímes tojások és más húsvéti finomságok – a megszentelésére. Szemet gyönyörködtetőek és szívet melengetők voltak a szép ukrán hímzett terítőkkel takart kosarak. Mindenki úgy érezte, hogy a szülőföldjén van, felemlegették gyermekkorukat, szeretteiket és rokonaikat. László atya örömteli szavak kíséretében szentelte meg a kosarakat, az ünnepi étkekkel megrakott, terített asztalt, de jutott a szentelt vízből a híveknek is, majd örömteli és boldog húsvéti ünnepeket kívánt mindenkinek.
Honfitársainkat Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is üdvözölte, és békés, boldog ünnepeket kívánt. Ezt követően mindenkit a közös asztalhoz invitáltak, hogy a 40 napos böjt után részesüljön a finom lakomában. Mi minden volt az ukrán népi hímzéssel kivarrt abroszokkal terített asztalon! Pászkák, tojások, sonka, szalonna, kolbász, túró, ukrán torma és mustár, paradicsom, újhagyma, vörösbor és mézes pálinka…
Krisztus feltámadásának örömteli és boldog ünnepén szívünk megtelt jóindulattal és szeretettel. Az emberek beszélgetésbe elegyedtek egymással, hímes tojásokat ajándékoztak, pászkát cseréltek, fényképek és videók készültek, az anyukák büszkélkedtek apróságaikkal. Az ünnep szervezői csokitojásokkal és lufikkal lepték meg a legkisebbeket. Számos család tagja járult ahhoz az asztalhoz, ahol adományokat gyűjtöttek az inholstadti (Bajorország) pravoszláv templom restaurálására. Az akciót ez alkalommal Muzicsuk Anatolij és Olja lánya bonyolította le.
A csodálatos tavaszi idő derűlátásra hangolt és hitében megerősített mindenkit. Körös-körül minden virágzott és illatozott: virágdíszbe öltözött a nagy, öreg almafa, a hatalmas, sárga juhar, vidáman integettek virágfürtjeikkel az orgonabokrok és más tavaszi virágok.
Örömünket csak fokozta, hogy itt, Európa közepén, ebben a kis parkban áll a nagy ukrán költő és vátesz, Tarasz Sevcsenko szobra, amelyet a magyarországi ukrán közösség állíttatott 2007-ben.
A húsvéti ünnepi rendezvény védnöke a VIII. kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat (elnöke Pospisek Katalin) és a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat volt.

Muzicsuk Nagyija