№3(113)
május - június
2011 év

Ukrán konyhaművészet

Beköszöntött a nyár, s vele a befőzések ideje. Vajon mi vehetné fel a versenyt a friss, nyári gyümölcsökkel? Talán csak a házilag készített befőttek.

Eperbefőtt

Első módszerhez: 1kg földieper és 1kg cukor.

A legfinomabb befőtt az utolsó szedésből való földieperből készülhet. A gyümölcs ilyenkor a legédesebb és a mérete is ideális. A lecsumázott és megmosott epret egy tálba öntjük, megcukrozzuk, és egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Másnap a gyümölcsöt lassú tűzön forrásig hevítjük, 3 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A műveletet 8-12 óránként, legalább kétszer megismételjük. Főzés közben folyamatosan szedjük le a habot és kevergessük a gyümölcsöt, nehogy odaégjen az edény aljához. Ha az eper leszáll az edény aljára, még nem főtt meg teljesen. Befőttünk akkor tekinthető késznek, ha a kistányérra cseppentett leve már nem folyik szét.
A tisztára mosott üvegeket néhány percre forró sütőbe tesszük, majd beletöltjük a befőttet, és légmentesen lezárjuk.

Második módszerhez: 1kg földieper, 1,3 kg cukor, 2,5 pohár víz és 1-2 teáskanál citromsav.

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, az előkészített gyümölcsöt leöntjük a forró sziruppal, és 3-4 óra hosszat pihentetjük, amíg átjárja a szirup. Ezalatt a szirupból a cukor felszívódik a gyümölcsbe, megakadályozván a töppedést, hogy az eper megőrizhesse eredeti alakját. Utána az edényt feltesszük a tűzre, és 5-7 percig forraljuk a gyümölcsöt, majd hagyjuk 3-4 órát hűlni. Végül belekeverjük a citromsavat, és készre főzzük.

Meggybefőtt

Hozzávalók: 1kg meggy, 1,2 kg cukor, 3 pohár víz.

Felfőzzük a szirupot, és leöntjük vele a magos, vagy magozott meggyet. A magos meggyet 2-4 menetben főzzük, 5-6 órás szünetekkel. A kimagozott meggyet 4-5 menetben, 10-15 perces pihenőkkel főzzük.

Kozák álom

Hozzávalók a tésztához: 3 pohár liszt, 3/4  pohár hideg víz, 2 tojás.
A töltelékhez: 70 dkg meggy, 20 dkg cukor.

A meggyet kimagozzuk, lecukrozzuk, s szűrőn hagyjuk kicsepegni a levét, amelyet később a derelyéhez tálalhatunk. A lisztből, a tojásból és a vízből rugalmas tésztát gyúrunk, majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A tésztánk ne legyen túl vékony, mert a leves tölteléktől könnyen elázhat. Pohárral vagy pogácsaszaggatóval 6 cm átmérőjű lapokat készítünk, mindegyik közepébe teszünk a töltelékből, majd alaposan összenyomkodjuk a lapok szélét. Forrásban levő, enyhén sós vízben kb. 6 percig főzzük a derelyét. Amikor a derelyék feljönnek a víz tetejére, leszűrjük és forrón tálaljuk. A meggyes derelyét kínálhatjuk tejföllel, tejjel, a meggy kicsöpögött levével, vagy egyszerűen porcukorral.


Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk